Andrei Coreanu si Vlad Cosma iau startul la Monte-Carlo

Publicat in: January 22, 2015, Vizualizari: 7

Simone Tempestini nu este singurul reprezentant al Romaniei la startul Raliului Monte-Carlo, un alt echipaj sprijinit logistic de Napoca Rally Academy ducand tricolorul pe Coasta de Azur in editia cu numarul 83 a celebrei intreceri. Andrei Coreanu, timisoreanul care a redebutat anul trecut in raliuri, la varsta de 60 de ani, isi implineste un vis din tinerete prin participarea la "Monte-Carlo", avandu-l in dreapta pe Vlad Cosma. Cei doi spera sa parcurga cu brio probele intrecerii din Alpii Maritimi, dupa ce au inceput sezonul cu Jannerrallye, la bordul aceluiasi Peugeot 208 R2.

Andrei Coreanu este un vechi pasionat al raliurilor, pe care le-a practicat in anii '70, insa dupa plecarea din Romania in 1978, viata l-a dus pe alte drumuri decat cele automobilistice. "Pasiunea a inceput in 1973, cand, impreuna cu cativa prieteni, am fost primii care am organizat in Timisoara raliul studentesc" povesteste Coreanu despre inceputurile pasiunii sale. "Am facut, de fapt, trei raliuri studentesti la Timisoara, care au fost un succes, dupa care, la 25 de ani, am plecat din tara si am inceput sa muncesc, s-a terminat studentia. Pe vremea respectiva mergeam cu masinile tatalui meu si apoi n-am mai avut masina. In plus, sunt inginer mecanic, am facut masini termice la Timisoara, special ca sa invat motoare. De altfel, proiectul meu de viata era sa ajung sa lucrez la Pitesti la fabrica Dacia, dar cum situatia s-a schimbat, am parasit tara in 1978."

Totusi, ajuns la 60 de ani, timisoreanul si-a propus implinirea unui vis care l-a urmat intreaga viata: participarea la Monte-Carlo, un raliu care a nascut multe pasiuni de-a lungul tumultoasei sale existente. "Anul trecut am implinit 60 de ani si mi-am oferit cadou Raliul Monte Carlo, visul meu din studentie si de tanar pilot. Voiam o echipa romaneasca si am gasit Napoca Rally Academy, prin George Morar, la care am fost recomandat de Titi Aur, la scoala caruia mi-am reinnoit licenta de pilot. Impreuna cu copilotul meu, Vlad Cosma, care este un pilot mai bun decat mine, dupa participarea la cinci raliuri, suntem aici, la Monte-Carlo si, asa cum scrie pe masina, "To be first, first arrive". Scopul nostru este sa ajungem la final, startul festiv este garantat, insa finishul trebuie sa il muncim noi" spune Andrei Coreanu inainte de start.

Debutand alaturi de Vlad Cosma in CNR cu Delta Rally si Transilvania Rally, unde a alergat cu o Dacia Logan, Coreanu a trecut in scurt timp la o masina superioara, Peugeot 208 R2 si la competitiile internationale, participand la ultima etapa a campionatului francez, Rallye du Var si la Jannerrallye. "Rallye du Var a fost un raliu alergat in conditii atmosferice extrem de dificile, dar pentru mine a fost un cadou, pentru ca am invatat foarte mult ce inseamna sa conduci in astfel de conditii. Janner, la fel, a fost un raliu cu multa zapada si cu probe foarte dificile. Ambele raliuri le-am terminat, chiar daca la Janner am ales sa plecam mai repede acasa, rezultatul nefiind important si amandoua au fost foarte importante pentru a ajunge aici. Am fost si la Trofeul ACI Como, unde am avut primul accident, care este si el necesar intr-o cariera din aceasta scurta, ca sa vezi ce inseamna o fractiune de secunda cand nu esti concentrat."

Pilotul care alearga cu o masina a Napoca Rally Academy a fost placut impresionat de competitiile din tara, despre care spune ca sunt organizate foarte bine. "Organizarile din Romania sunt de multe ori mai bune decat cele de la Var, Janner, sau poate chiar si Monte-Carlo, sub unele aspecte. Organizatorii romani ofera spatii mai mari si mult mai mult respect pentru participanti, la Rallye du Var, de exemplu, verificarile administrative au fost facute intr-o baraca undeva la etajul doi, unde stateai in picioare, nici macar un scaun nu exista. Intrai inauntru si stateai la coada, cum se statea pe vremuri la CEC."

Coreanu este constient de dificultatea probelor din Alpii francezi, care se dovedesc de multe ori un test greu si pentru obisnuitii mondialului si spune ca obiectivul sau este sa ramana concentrat si sa evite greselile: "Probele sunt extrem de dificile, foarte lungi, foarte variate, au parti cu gheata, parti cu zapada, parti uscate, parti cu noroi si apoi portiuni de 250-300 de metri unde poti sa mergi maxim si apoi vine un ac de par. Imi propun sa raman concentrat 51,7 km [Lardier et Valenca - Faye, cea mai lunga proba a intrecerii], ceea ce nu e putin, pentru ca dupa anumiti kilometri incepi sa crezi ca stii sa conduci si atunci se intampla accidentele."

Raliul Monte-Carlo debuteaza joi seara cu primele doua probe speciale, care vor fi alergate dupa lasarea intunericului, la ora 21:13 (in direct pe WRC Plus), respectiv 22:26, ora Romaniei.

Adrian Diaconescu
Echipa Autorally

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss