Publicat in: May 9, 2007, Vizualizari: 1381
Flavio Briatore crede ca intrecerile din Formula 1 trebuie resuscitate – s-ar putea sa aiba dreptate. Judecand dupa cursa de Moto GP din China, nu e nimic de imprumutat din intrecerea pe doua roti. Ce ramane de facut ?
Dupa ce am vazut cursa de Moto GP din China ma intreb daca si aceasta competitie are nevoie de o schimbare de format. Moto GP este considerata o intrecere foarte interesanta, plina de suspans de la start pana la finish.
Judecand dupa Marele Premiu al Chinei e greu de sesizat spectaculozitatea curselor pe doua roti. Casey Stoner a condus de la un capat la altul si din momentul in care Valentino Rossi a ratat punctul de franare incercand sa-l depaseasca pe australian, cursa s-a terminat. Din punct de vedere al tribunelor, in afara celei principale de pe linia boxelor, audienta a fost foarte scazuta.
Spectatorii absenti nu au pierdut nimic !
Formula 1 este des criticata din cauza lipsei depasirilor si a suspansului. Flavio Briatore a iesit cu declaratie publica pentru promovarea ideii schimbarii formatului Marilor Premii. El propune organizarea a doua curse intr-un weekend de cursa, asemanator sistemului folosit in campionatul GP2.
Briatore argumenteaza cu faptul in ultima treime a cursei pozitiile pe care concureaza pilotii nu prea se mai schimba. El crede in scurtarea cursei cu o treime. “Poate ca ar trebui sa avem curse in doua parti pentru a acorda sanse pilotilor care nu au mers bine in prima intrecere”, a spus bossul echipei Renault. “Am putea avea doua curse duminica de 45 si 50 de minute, nu una de o ora jumatate”.
“Daca ai un rezultat slab in prima cursa, poate un pilot a suferit un accident, poti recupera in a doua cursa. Ar fi bine pentru sponsori, pentru televiziuni, pentru toata lumea. Trebuie sa facem cursele mai interesante”.
Don Flavio tinde sa sustina ideea lui Ecllestone: mai multe boxe = BINE, mai putine curse = RAU. “Meseria noastra sunt cursele, nu testele”, spune el.
E greu sa-l contrazici. Avand in vedere faptul ca echipele sunt dispuse sa zboare pana in Bahrain cu toata infrastructura pentru a face teste cu mult inaintea desfasurarii cursei, inseamna ca au bugetul disponibil. Binainteles ca echipele ar avea bani si mai multi daca ar incasa banii din drepturile de televizare pentru doua curse.
E greu de imaginat cum poate concura cu sanse un pilot care a fost scos din cursa accidental in primul viraj al primei curse. Pilotii ar putea deveni mai agresivi stiind ca in cazul unor accidente consecintele n-ar mai fi catastrofice.
Pilotii n-ar refuza sa piloteze doua curse in loc de una, ar fi o intensificare a relatiei cu sponsorii. Cand esti platit cu aproape 1 milion pentru fiecare cursa trebuie sa te obisnuiesti cu ritmul.
Totusi, daca Formula 1 este considerata plictisitoare, de ce sa organizam mai multe curse ? Raspunsul se afla in dorinta mai multor natiuni de a organiza curse. In termenii audientei TV la nivel global, un sezon de Formala 1 este cotat pe locul doi dupa Olimpiada.
Exista si exemplele Malaeziei si Bahrain-ului, unde nu exista un interes imens pentru curse, iar masinile alearga prin fata unor tribune pe jumatate pline. Pentru comparatie campionatul British Touring Car atrage, in medie, mai multi suporteri decat a reusit cursa de Moto GP de la Shanghai.
E greu de acceptat curse mai scurte cand te gandesti ca vei rata scene precum cele create de Kimi la Suzuka in 2005 (cand l-a depasit pe Fisico in ultimul tur) sau duelul Alonso vs Schumacher la Imola in 2005 ori spectacolul oferit de Schumi anul trecut in Brazilia, cand a depasit tot ce i-a iesit in cale, inclusiv pe Kimi, de pe ultima pozitie pana pe 4.
O solutie ar fi stabilirea unor atribute pentru fiecare circuit in functie de caracteristicile lui, astfel:
- Monaco si Canada ar fi curse de uzura;
- Nurburgring, Hockeinheim, Turcia, Shanghai, Indy, Spa si Malaezia ar fi curse de depasire.
Pentru restul Marilor Premii dintr-un sezon intreg am putea folosi ideea lui Briatore cu impartirea curselor. Multi spun ca start-urile sunt cele mai interesante momente dintr-un Mare Premiu de Formula 1, in acest caz vom avea doua starturi !?
Marius MOISE