Competitivitate, spectacol și mult nisip, ingredientele zilei secunde în Raliul Dakar 2022

Publicat in: January 2, 2022, Vizualizari: 3
  •    Ziua de 2 ianuarie a însemnat pentru sportivii aliniați la startul ediției din acest an a Raliului Dakar, un total de 514 km din care 333 de km de probă specială. 
@ DPPI / Red Bull Content Pool

   Daniel Sanders își continuă parcursul în același ritm cu care a debutat la prolog, încheiând a doua zi de concurs și totodată, prima zi cu speciale propriu-zise, pe poziția întâi la clasa Moto, oprind cronometrul la 4h 38' 40"*. Australianul a fost urmat de Pablo Quintanilla, ecartul dintre ei fiind de 3 minute și 7 secunde. Poziția a treia i-a revenit lui Matthias Walkner, câștigătorul Dakarului din 2018. 

© Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

   La categoria Malle Moto - Original by Motul, dedicată sportivilor fără asistență tehnică, campionul en-titre Arunas Gelazninkas și-a trecut în cont prima victorie de specială, cu un timp total de 5h 25' 33". Cu o diferență de 63 de secunde, cehul Milan Engel l-a urmat pe podiumul primei speciale a Dakarului din acest an, în timp ce sud africanul Charan Moore și-a încheiat parcursul pe poziția a treia, la prima sa participare în Dakar. Prima zi de probe speciale nu i-au adus rezultatul dorit sătmăreanului Emanuel Gyenes, motociclistul încheiându-și ziua pe poziția a 17-a, totul după ce la scurt timp de la devansarea "Waypoint 6", pe fondul stresului provocat de un ax rupt, acesta s-a învârtit în cerc un timp îndelungat.  

   Sportivii pe patru roți au avut parte de o specială dificilă, mulți dintre aceștia repetând greșeala românului nostru pe două roți. Laisvydas Kancius a încheiat pe prima poziție cu un timp total de 6h 15' 37", urcând până pe poziția a 6-a la general, în clasamentul Quad-urilor. În urma sa, la puțin peste 6 minute a fost urmat de chilianul Giovanni Enrico, ocupantul poziției secunde la ediția din 2021. Poziția a treia, după speciala de 333 de km i-a revenit lui Pablo Copetti.

   Locul unde se dau cele mai intense bătălii pe timpi, clasamentul Auto a oferit spectacol, răsturnări de situație dar și la propriu, drame și desigur, rătăciri. Câștigătorul prologului din ziua anterioară, qatarezul Nasser Al Attiyah împreună cu Matthieu Baumel și-au adjudecat și victoria specialei de astăzi, încheiându-și parcursul cu un timp total de 3h 30' 53", fiind totodată și cel mai rapid echipaj al zilei. La aproape 13 minute în urma lor, echipajul vedetă al Bahrain Raid Xtreme format din Sébastien Loeb și Fabian Lurquin și-au încheiat parcursul lung de pe dunele înșelătoare, la bordul modelului Prodrive Hunter. Pe poziția a treia, la aproape 10 minute în spatele lui Loeb, cehii Martin Prokop și Viktor Chykta și-au încheiat parcursul, reușind să se acomodeze din ce în ce mai mult cu puternicul Ford Raptor RS Cross Country. La momentul acesta, echipajele românești se află încă pe traseu, reușind să parcurgă peste 70% din totalul traseului dificil. Și pentru că am vorbit despre drame, nu putem să nu menționăm problemele lui Stéphane Peterhansel, "Mr. Dakar" cum mai este numit francezul care a reușit să-și adjudece 12 victorii absolute la Raliul Dakar, 6 pe două roți și tot atâtea pe 4 roți. Din păcate, în urma unei sărituri puternice pe care nu a anticipat-o corect, francezul a rupt puntea spate a modelului Audi RS Q E-Tron. Echipa sa tehnică a ajuns la el, în ciuda unei rătăciri, reușind în cele din urmă să repare modelul german. Din motive necunoscute la momentul de față, echipajul francez și-a continuat parcursul până în zona de alimentare, dar de unde și-a schimbat traiectoria, îndreptându-se spre bivuacul din Ha'il, în sens invers față de cum pornise. 

© Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

   În categoria nouă T3, a prototipurilor ușoare, Seth Quintero și-a adjudecat victoria zilei secunde, reușind un total de 4h 21' 35", cu 2 minute mai rapid decât urmăritorul său din clasament, chilianul Francisco Lopez Contardo, câștigătorul edițiilor 2019 și 2021 la clasa SSV, actuala T4. Suedezul Sebastian Eriksson s-a clasat pe poziția a treia pe speciala de astăzi, ocupând poziția a 6-a la general, în ediția de debut la Dakar. De cealaltă parte, la clasa T4, vechea SSV, polonezul Aron Domzala a parcurs cei 333 de km cu cel mai bun timp, clasându-se în fața americanului Austin Jones cu un avans de aproape 2 minute, în timp ce sud americanul Rodrigo Luppi De Oliveira se află pe poziția a treia, la prima sa participare în Dakar. 

© Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

   Categoria camioanelor nu ne-a adus multe noutăți, sportivii ruși ai echipei Kamaz Master dominând în continuare clasamentul mastodonților de zeci de tone. Dacă ieri, prima poziție i-a revenit echipajului Nikolaev, Iakovlev și Rybakov, astăzi a fost rândul lui Sotnikov, Akhmetzianov și Akhmadeev să-și încheie parcursul pe prima poziție. Totuși, printre uriașele Kamazuri și-a făcut loc și modelul Praga V4S DKR, construit de echipa Instaforex Loprais din Praga. La volanul camionului se află nimeni altul decât Ales Loprais, nepotul regretatului Karel Loprais, câștigător a 6 ediții ale Raliului Dakarului. Echipajul este unul în totalitate ceh, pe lângă Loprais, la bordul uriașului camion aflându-se navigatorul Petr Kopora și mecanicul Jaroslav Valtr.

© Flavien Duhamel / Red Bull Content Pool

* - legendă: h = ore, ' = minute, " = secunde

 

Articol semnat de,

Cristian OLTEAN - jurnalist sportiv AutoRally.ro

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss