In 19 decembrie 1964, in urma cu exact 50 de ani, drumul care leaga Brasovul de statiunea Poiana Brasov era inaugurat, o premiera pentru acea vreme, avand in vedere complexitatea lucrarilor si amplasarea montana. Soseaua, care poarta in prezent denumirea de Drumul National 1E, a avut un rol important in dezvoltarea statiunii montane, in acelasi timp avand si un rol turistic, gratie peisajelor si vederii de perspectiva pe care o ofera asupra Brasovului. Pentru pasionatii sporturilor cu motor insa, "Drumul de Poiana" are cu totul alta insemnatate, fiind, inca de la scurt timp dupa inaugurare folosit pentru intreceri automobilistice nationale si chiar internationale.
Construita in perioada regimului condus de Gheorghe Gheorghiu-Dej, intre 1962 si 1964, an in care a fost realizat ultimul tronson, de 1,8 km, soseaua a fost gandita ca un mijloc de dezvoltare pentru Poiana Brasov, mai ales avand in vedere ca vechiul drum, care pornea din cartierul istoric Schei al Brasovului, devenise insuficient. Circulatia masinilor mici a fost chiar interzisa pe acest drum de pamant, devenind nesigura, conform spuselor lui Gruia Hilohi, arhitectul brasovean care a studiat istoria noului drum si a lansat chiar si o carte, in ziua semi-centenarului, intitulata "50 de ani - noul drum al Poienii Brasov".
Construit initial avand in vizor "confortul deosebit in circulatie", conform spuselor sefului de proiect, Inginerul Alexandru Filipescu, drumul lung de 12,4 km este presarat cu 54 de viraje, dintre care 8 ace de par, viteza minima pe Drumul Poienii fiind calculata la 40 km/h, ceea ce facea calatoria sa dureze aproximativ 15 minute. Aceste considerente, precum si dorinta constructorilor de a include in itinerar si zone ce ofereau o vedere panoramica deosebita asupra Brasovului, au dat forma efectiva a soselei, care avea sa o impuna nu peste mult timp ca una din clasicele intrecerilor rutiere din Romania.
Incepand din 1968, etapele de raliu si de viteza in coasta au trecut invariabil pe Drumul Poienii, probabil cea mai importanta ocazie fiind Raliul Dunarii, etapa in Campionatul European de Raliuri, iar 50 de ani mai tarziu ramane una din probele clasice pentru sportul cu motor romanesc. In 2014 etapa a facut parte din Tess Rally, la fel ca si din reeditarea Marelui Premiu al Orasului Brasov, competitie initiata in 1934 de celebrul pilot Jean Calcianu, cu sprijinul fabricii de avioane IAR Brasov si desfasurata in anii '30 pe un circuit stradal in Livada Postei, acolo de unde 30 de ani mai tarziu pleca "Drumul Poienii". Competitia de viteza in coasta a purtat in formatul actual mai intai numele lui Ludovic Balint, pilot emblematic al Brasovului in anii '80, de sase ani campion national de raliuri, iar, dupa o pauza intre 2007 si 2013, a revenit in calendarul national ca "Marele Premiu al Orasului Brasov", urmand ca in 2015 sa fie ultima etapa din Campionatul National de Viteza in Coasta, la inceputul lunii octombrie.
Adrian Diaconescu
Echipa Autorally