F1 - 3 din 3 pentru Renault

Publicat in: April 2, 2006, Vizualizari: 3400

Start intarziat

Tete-a-coe-ul lui Montoya din turul de incalzire a prevestit parca o cursa plina de incidente. Pilotul McLaren incerca sa-shi incalzeasca pneurile pentru start, dar nu a luat suficient de bine in calcul lipsa de aderentza a circuitului de la Albert Park. Din fericire pentru columbian, startul a vazut inca un incident: Giancarlo Fisichella nu s-a putut desprinde de pe grila si din acest motiv s-a hotarat pornirea intr-un al doilea tur de incalzire, moment in care lui Montoya i s-a permis sa-shi reia locul anterior pe grila de start pe cand Fisichella s-a vazut nevoit sa porneasca de la boxele echipei Renault.

Startul a adus un val de incidente si spectacol din plin. Button a reusit sa-si pastreze pozitia in primele viraje desi Alonso l-a atacat in repetate randuri. Intre timp, Raikkonen si Montoya s-au intrecut unul pe celalalt de cateva ori, castigatorul final fiind finlandezul. Trulli si Coulthard s-au atins si masina italianului a ramas blocata pe pista iar Felipe Massa s-a izbit violent de Nico Rosberg si si-a aruncat Ferrari-ul drept in zidul de protectie (la sfarsitul cursei, brazilianul de la Ferrari a explicat ca Christian Klien l-ar fi atins, motiv pentru care a devenit pasager in propria masina). Dupa cavalcada de incidente, conducerea cursei a adus rapid Saftey Car-ul pe circuit pentru a domoli lucrurile si a degaja monoposturile avariate. Plecat intr-o turbata cursa de recuperare, Fisichella a gresit in apropierea locului unde Toyota lui Trulli era in curs de recuperare si a intrat intr-un tete-a-coe, reusind sa isi reia cursa insa. Dupa iesirea Safety Car-ului, Montoya se gasea abia pe locul 6 (plecat de pe 5 si ajuns pe 4 dupa problema lui Fisichella de la start), atat Ralf Schumacher cat si Mark Webber reusind sa treaca de el. Tot in acest moment, Alonso l-a depasit pe Button in primul viraj.

Accidente din belsug

Dupa doar cateva tururi, drama a lovit din nou in Australia, Klien izbind in mod inexplicabil zidul de protectie si avariindu-si grav masina. Montoya a recuperat intre timp pozitiile pierdute, reusind sa-l depaseasca impreuna cu Mark Webber pe Ralf Schumacher, dupa care l-a dublat si pe australian. Safety Car-ul a fost scos din nou pe pista intr-un moment surpriza, ce il gasea pe Sato pe locul 12, plecat de pe locul 21! Cu extrem de neperformantul monopost Super Auguri, Sato s-a mentinut multe tururi in fata lui Rubens Barrichello motorizat cu acelasi V8 Honda. La iesirea Safety Car-ului de pe pista, Raikkonen reuseste sa treaca de Button si pleaca in urmarirea lui Alonso, care a demonstrat toata cursa o viteza extraordinara.

Dintre pilotii echipelor de top, Montoya a fost cel care a deschis prima serie de opriri la boxe, urmat de Button, Ralf Schumacher si Fisichella. Dupa iesirea de la realimentare columbianul a reusit sa treaca si el de Button, in ceea ce a fost o dupa-amiaza amara pentru englezul plecat din Pole Position. Dupa toate opririle, Webber a ramas la conducerea cursei sale de acasa, intr-o surpriza placuta pentru cei de la Williams, dupa ce Nico Rosberg s-a vazut nevoit sa abandoneze in urma accidentului cu Felipe Massa. Surpriza insa n-a durat mult timp, caci inainte ca Webber sa completeze mai mult de un tur la conducerea cursei, monopostul sau a cedat iar australianul a parcat dezamagit, pe marginea pistei. Intre timp, masinile Sauber BMW au urcat in ierarhie incet dar sigur, Jaques Villeneuve nedand nici un semn ca ar dori sa intre la boxe odata cu restul concurentilor iar Nick Heidfeld si-a efectuat oprirea foarte tarziu. Fisichella s-a trezit moralizat de inginerii sai prin radio, pe un ton destul de indignat, pe motivul ca ruleaza cu aproape doua secunde pe tur mai incet decat Alonso. Inca un weekend cu ghinion pentru italian.

Michael Schumacher a avut o cursa plina de probleme. Depasit de Liuzzi, reluarile televizate au aratat o problema la pneul stanga fata, motiv pentru care germanul a alergat destul de precaut in prima parte a cursei, pana la intrarile la boxe. Compusul de pneu ales de catre echipa nu pare a fi fost o alegere inspirata, deoarce dupa ce a iesit de la boxe, plecat in urmarirea lui Button, Schumacher a abordat virajele mult prea larg, iesind in decor cu numeroase ocazii. Cu toate acestea, a fost mult mai rapid decat inainte de oprirea la boxe si este posibil ca monopostul sau sa fi fost incaltat cu un compus diferit. Acest lucru nu l-a ajutat insa pe german prea mult, caci pana la urma a scapat masina de sub control in decursul uneia dintre iesirile in decor si a izbit violent zidul, ricosand pana pe cealalta parte a circuitului si scotand din nou Safety Car-ul pe pista. Schumacher si-a parasit monopostul si a intrat deceptionat pe linia standurilor, trecand prin gardul de protectie, si s-a dus direct in boxele echipei Toyota. Michael Schumacher a declarat ca: "Astazi, principala noastra problema a fost sa mentinem cauciucurile in temperatura, mai ales in prima parte a cursei si de asemenea pentru ca au fost cateva perioade de Safety Car. Am ales acest compus, specific pentru cursa, si odata ce pneurile atingeau temperatura corecta de operare, erau in regula, dupa cum s-a vazut dupa prima oprire la boxe. La inceput, a fost greu de condus caci dupa ce am blocat rotile de cateva ori, pneurile erau terminate. E clar ca avem mult de munca".

Alonso si-a vazut tot avansul in fata lui Kimi Raikkonen eradicat de aparitia Saftey Car-ului, dar nici strategia celor de la McLaren n-a fost ideala in timpul opririlor la boxe. Multe echipe au decis sa efectueze a doua oprire in aceste momente, dar Juan Pablo Montoya a intrat la boxe cand inca Raikkonen nu terminase cu schimbul de pneuri si alimentarea. Datorita unui incident anterior, lui Raikkonen i s-a schimbat si eleronul din fata masinii. Montoya a pierdut destul de mult timp din acest motiv, asteptand ca Raikkonen sa-si reia cursa. Lucru care nu a contat pana la urma, dat fiind ca dupa inca putine tururi, columbianul a iesit prea larg in exact acelasi loc ca si Schumacher si desi a reusit sa-si readuca violent masina pe pista, dupa inca doar cateva zeci de metri s-a oprit in dreptul liniei de start, datorita unui sistem automat ce a oprit motorul in urma vibratiilor puternice cauzate de manevra.

Alonso domina

Campionul Mondial en-titre nu a avut nici o problema in a-si reconstrui avansul. La doar un tur dupa iesirea Safety Car-ului de pe pista avea deja un avans extraordinar de 4,9 secunde. Chiar daca adversarii sai au rulat mai incet doar din precautie, 4,9 secunde pe tur este totusi un avans astronomic iar suprematia combinatiei Renault - Alonso este indiscutabila. Fiabilitatea monoposturilor R26 este de asemenea de invidiat, Giancarlo Fisichella reusind sa obtina un punct in plus dupa ce Honda-ul lui Jenson Button a cedat in mod dramatic cu doar cateva sute de metri distanta de linia de start/sosire, monopostul englezului oprindu-se la mai putin de 50 de metri de aceasta! In cele din urma, victoria lui Alonso in Australia a amintit de victoria lui Schumacher pe acelasi circuit in urma cu doua sezoane cand Ferrari au dominat indiscutabil intregul campionat. Renault reuseste un hat trick extra-European. Au dominat categoric toate cele trei curse de inceput de sezon si se indreapta spre Europa cu un avans considerabil de puncte atat la Piloti (unde Alonso conduce cu 28 de puncte fata de 14 puncte pentru Fisichella si Raikkonen si 11 puncte pentru Michael Schumacher) cat si la Constructori (Renault sunt in frunte cu 42 de puncte fata de 23 de puncte pentru McLaren si 15 puncte pentru Ferrari).

Victoriile din afara podiumului

Daca Ferrari si Williams vor trebui sa uite de acest weekend cat mai repede posibil, alte trei echipe si-l vor aminti cu placere multa vreme de acum incolo. Este vorba in primul rand de Toyota, care, prin Ralf Schumacher a reusit sa prinda primul podium al sezonului. Dupa performantele slabe din ultima vreme, putini s-ar fi asteptat la asa ceva si cu siguranta nu cei de la Toyota. Dar cursa plina de incidente si neprevazut a inmanat totusi constructorului nipon 6 puncte extrem de valoroase. Nici Ralf Schumacher nu se astepta la o asemenea surpriza extraordinara, declarand dupa cursa ca: "Suntem cu totii foarte fericiti cu ceea ce am indeplinit azi. Aderenta a fost greu de pastrat asa ca a trebuit sa ma lupt toata cursa pentru a mentine masina pe pista, dar a mers pana la urma si am obtinut un rezultat minunat". Germanul a mers pe o tactica cu trei opriri la boxe si a si fost penalizat cu un drive-through, dar perioadele de Safety Car l-au ajutat sa castige locuri iar strategia Toyota a functionat perfect. Sauber BMW este cealalta echipa fericita la Melbourne, dat fiind ca nu numai ca au terminat cursa cu ambele monoposturi, dar au si reusit sa intre cu ambii piloti in puncte: 5 pentru Heidfeld si 3 pentru Villeneuve (canadianul a mers pe o tactica cu o singura oprire la boxe pe un circuit notoriu pentru consumul ridicat de combustibil): "Sa pornesc de pe locul 19 cu un rezervor plin si sa termin al saselea este evident mult mai mult decat ma asteptam, asa ca a fost o cursa foarte buna pentru mine", a comentat Villeneuve dupa cursa. Scott Speed a fost in culmea fericirii sa captureze ultimul punct pentru fosta echipa Minardi, care acum, dominata de acel spirit "Red Bull" a reusit sa dea peste nas multor alte echipe, inclusiv echipa-mama, caci Coulthard a terminat pe locul 9, in spatele lui Speed, desi inginerii i-au comunicat prin radio ca "trebuie sa-l depasesti!". Squadra Toro Rosso este a treia echipa care pleaca jubiland de la Melbourne: "Sa ajung de oriunde eram pe grila de start - nici macar nu-mi mai amintesc locul dar stiu ca era un numar mare - pana la un punct este incredibil. Am spus totdeauna ca tinta noastra anul acesta este sa marcam niste puncte, dar sa-l prind pe primul este incredibil" a spus americanul. Coechipierul sau a abandonat putin dupa trecerea in a doua jumatate a cursei si a lasat sa se inteleaga ca banuieste ca Jaques Villeneuve l-ar fi atins, trimitandu-l ricosand dintr-un zid de protectie in altul.

Desi Honda au marcat doua puncte prin Rubens Barrichello, acesta a fost un weekend prost pentru ei. Button nu a avut suficienta performanta pentru a pastra vreo amenintare fata de Renault si McLaren (daca asta a fost doar din cauza monopostului, nu vom putea sti cu siguranta probabil niciodata). Totusi, punctele pe care le-ar fi adus ar fi prins bine echipei, dar abandonul cu doar cateva secunde inainte de final a adaugat inca un semn de intrebare langa intrebarea care priveste direct viitorul Campionatului: au Renault un adversar???

Clasamentul final al cursei se prezinta in felul urmator: Alonso, Raikkonen, Ralf Schumacher, Heidfeld, Fisichella, Villeneuve, Barrichello, Speed (castigatorul ultimului punct), Coulthard, Button (clasificat al 10-lea desi nu a trecut linia de sosire), Albers, Sato (la 2 tururi de Alonso) si Ide (la 3 tururi).

Axonn Echysttas

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss