Ayrton Senna da Silva s-a nascut pe 21 Martie 1960 intr-o familie braziliana bogata, a avut un frate si o sora si s-a bucurat de o educatie aleasa. Nu a avut niciodata nevoie sa concureze pentru bani, insa atractia profunda pentru curse a inceput de la un mini-cart pe care tatal sau i l-a facut cadou la varsta de 4 ani. Ayrton si-a trait copilaria urmarindu-i pe pilotii sai favoriti la televizor. La varsta de 13 ani a concurat cu un cart pentru prima data si a castigat. Opt ani mai tarziu concura in Marea Britanie unde a castigat in 3 ani 5 campionate. A debutat in Formula 1 la echipa Toleman in 1984, insa comparand resursele limitate ale echipei cu ambitia sa enorma, Senna si-a rascumparat contractul si in 1985 s-a transferat la Lotus, unde in 3 sezoane a castigat 16 pole-uri (recordul sau de 65 de pole position-uri inca rezista) si 6 curse. Ajungand la limitele echipei Lotus a decis ca cel mai rapid drum catre varf va fi cu McLaren, unde a ajuns in 1988 pentru 6 sezoane, castigand 35 de cuse si 3 campionate.
In 1988, cand McLaren-Honda a castigat 15 din cele 16 curse disputate, Senna l-a batut pe coechipierul sau Alain Prost cu 8 la 7 obtinand primul sau titlu de campion mondial. In 1989 Prost a castigat titlul scotandu-l pe Senna in decor in sicana de la Suzuka. In 1990, Senna s-a razbunat in primul viraj de la Suzuka, castigand al doilea titlu de campion. Al treilea titlu a venit in 1991 dupa o dominare absoluta alimentata de o permanenta tendinta spre perfectiune.
In afara geniului sau de pilot, Senna a fost una dintre personalitatile cele mai fascinante. Desi mic de statura, avea o puternica prezenta fizica, si cand vorbea, cu ochii sai caprui stralucind si vocea tremurandu-i cu intensitate, retorica sa era fermecatoare. Chiar si cel mai rece suporter al Formulei 1 era hipnotizat de monologurile sale pasionante iar in conferintele de presa se putea auzi zgomotul caderii unui ac. Performantele sale au fost captate de media si intreaga lume a devenit constienta de atractia magnetica a lui Ayrton.
A pilotat ca un om posedat. Ambitia sa neinduratoare a provocat reactii din partea criticilor, printre acestia Prost l-a acuzat ca-i pasa mai mult sa castige dacat sa traiasca. Cand Senna a dezvaluit ca a descoperit religia, Prost impreauna cu altii au sugerat ca este un pericolos nebun care crede ca Dumnezeu ii este copilot. "Senna este un geniu" a spus Martin Brundle. "Definesc geniul ca partea dreapta a dezechilibrului. Este dezvoltat pana aproape de limita. Este greu de definit".
Chiar si Senna a recunoscut ca a mers cateodata prea departe, ca in cazul calificarilor de la Monaco din 1988, cand a devenit un pasager intr-o calatorie in neant. Avand pole-ul deja asigurat, a mers din ce in ce mai rapid si a fost cu aproximativ 2 secunde mai rapid decat Alain Prost in McLarenul identic. "Dintr-o data, m-am speriat" a spus Ayrton, "am realizat ca sunt mult peste limita luciditatii. Am condus pana la standuri incet si nu am mai iesit deloc in acea zi".
A spus ca este foarte constient de propria mortalitate si si-a folosit frica pentru a controla extinderea barierelor pe care a crezut ca le poate explora. Intradevar, privea cursele ca pe o metafora pentru viata si a folosit pilotajul ca mod de auto-descoperire. "Pentru mine, aceasta cercetare este fascinanta. De fiecare data cand fortez, gasesc ceva nou, de fiecare data. Exista totusi o contradictie. In acelasi moment in care devi cel mai rapid, este enorm de fragil. Deoarece intr-o fractiune de secunda se poate ruina totul. Totul. Aceste doua extreme contribuie la descoperirea sinelui din ce in ce mai profund."
Iubea copii si pentru asta a donat o importanta parte din venituri copiilor defavorizati din Brazilia (se estimeaza o suma fantastica - 400 de milioane de dolari). In 1994 vorbea despre viitorul sau: "Vreau o viata totala, foarte intensa. Nu vreau sa traiesc partial, suferind de boli sau accidentari. Daca voi suferi un accident care sa ma coste viata, sper sa se intample repede".
Si asa a fost, pe 1 mai 1994, in Marele Premiu al statului San Marino, cand Williams-ul sau aflat la conducerea cursei a iesit de pe pista si a lovit zidul de beton in virajul Tamburello. Milioane de oameni ai urmarit la televizor, lumea indoliata de moartea sa a participat la funeraliile de la Sao Paulo, Formula 1 a fost socata. Printre pilotii care au insotit sicriul a fost si Alain Prost. Printre cei care au asistat s-a numarat si Frank Williams care a spus: "Ayrton nu a fost o persoana obisnuita. De fapt a fost o persoana mai deosebita in afara masinii decat in ea".
Marius MOISE