F1 - Interdictia asupra dezvoltarii motoarelor va intra in vigoare din 2006!

Publicat in: August 8, 2006, Vizualizari: 2131

FIA a ajuns la o intelegere cu echipele

Desi in trecut, majoritatea membrilor GPMA (Mercedes, Honda, BMW, Toyota) au refuzat ideea inghetarii dezvoltarii motoarelor pentru mai multi ani, constructorii au cazut acum de acord ca propulsoarele care vor fi folosite in Marele Premiu al Chinei (1 Octombrie) sa nu mai fie schimbate pana la debutul sezonului 2009. "Motoarele folosite in acest an la Shanghai vor fi singurele motoare folosite din, si incluzand sezonul 2007" a specificat o declaratie a FIA. Cateva modificari vor fi permise la propulsoare in anul 2009, pentru ca acestea sa respecte limita de 19.000 de turatii pe minut, urmand ca noi reguli care vor "incuraja eficienta consumului de carburant" sa fie introduse in 2009 si in anii urmatori. Blocajul din relatia FIA cu GPMA a fost se pare rezolvat dupa ce acestia din urma au infiintat o comisie care se se ocupe de schimbari de regulament cu scopul de a duce la o mai mare eficienta in consumul de carburant. "Aceste schimbari de regulament ar putea include modificari la propulsoare", a declarat FIA.

Ce inseamna toate acestea? Avantaje: posibile reduceri de costuri (desi nimeni nu garanteaza ca zecile de milioane care vor fi acum salvate prin imposibilitatea de a-i investi in dezvoltarea motoarelor, nu vor fi investite de catre "bogatanii" Formulei 1 in alte directii, sau chiar in motoarele viitorului); se pare ca in sfarsit nu vor mai fi certuri constante intre FIA si constructori; competitia intre echipe va fi mai stransa si deci Formula 1 ar putea deveni mai spectaculoasa; pe plan ingineresc, se va incuraja productia de motoare mai economice, Formula 1 fiind o sursa extrem de bogata de idei stralucite de care vor putea beneficia masinile de strada; siguranta pilotilor va creste. Dezavantaj: nu vom mai vedea probabil viteze de 360 de kilometri pe ora la Monza si probabil nici in alta parte, Formula 1 va incetini. Fals dezavantaj: Formula 1 nu va mai fi un sport "la limita", nu va mai provoca inginerii si pilotii: nimic mai gresit! In continuare Formula 1 va fi varful varfurilor din toate punctele de vedere deoarece inginerii vor trebui in continare sa gaseasca modalitati cat mai ingenioase de a isi duce echipele in varful clasamentelor, iar arta de a pilota o masina pe un circuit plin de viraje dificile la sute de kilometri pe ora va ramane la pret mare. Faptul ca motoarele nu vor mai putea fi dezvoltate nu inseamna sfarsitul lumii, in Formula 1, motorul nu conteaza mai mult de 40% din performanta unei masini. In plus, dupa cum a declarat FIA, dezvoltarea motoarelor va putea continua doar ca in pasi mai mari, cu modificari mai rare, si va fi axata pe ideea de a economisi combustibil, de a produce propulsoare mai eficiente.

Daca e sa le punem pe toate in balanta, ideile FIA nu sunt chiar rele. Avantajele cantaresc mult mai mult decat dezvantajele si pana la urma... se poate mai rau decat atat? In clipa de fata chiar si fanii maniaci ai Formulei 1 trebuie sa admita ca sportul e putin plictisitor. Cursa de acum 3 zile din Ungaria a fost una de exceptie, dar daca nu ar fi plouat, nu am fi avut un nou "trenulet" à-la Monte Carlo? Sa vedem ce vom primi in viitor...

Axonn Echysttas

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss