F1 - Scandalul eleroanelor continua

Publicat in: March 20, 2006, Vizualizari: 1060

Ferrari sub lupa

Directorul Ferrari, Jean Todt, a refuzat sa spuna daca echipa sa va ceda presiunilor si va modifica elementele controversate ale monopostului 248 F1 inainte de Marele Premiu al Australiei. Aripa din fata a masinii a fost tinta unui bombardament de acuze in timpul weekend-ului in Malaezia, dupa ce imagini ale televiziunii au indicat ca aceasta se indoia atunci cand masina era condusa la viteze mari. In ultimele zile si eleronul spate al monopostului a fost puternic controversat. Totusi, nu este clar cat de legala sau ilegala este miscarea aripii, dat fiind ca si aripile monoposturilor altor echipe se misca atunci cand masina este supusa la socuri (inclusiv aerodinamice). Toate acestea au facut ca 8 echipe sa intocmeasca un protest si sa-l trimita catre FIA, pentru a se asigura ca Ferrari nu obtin un avantaj nedrept prin folosirea acestui element. Sub regulamentul curent, aripile mobile sunt interzise, insa avand in vedere ca nici un eleron nu este absolut fix, problema se complica mult.

FIA a vizitat garajele mai multor echipe in ultima vreme si nici un monopost nu a fost declarat ca fiind in afara regulamentului. Intrebat daca Ferrari va revizui design-ul aripii pentru Marele Premiu al Australiei, ce urmeaza peste 13 zile, Todt s-a eschivat spunand ca: "Nu suntem in Melbourne, intrebati-ma cand suntem in Melbourne. Eu, incerc sa fiu manager. Nu sunt director tehnic. Asa ca oamenii mei stiu mult mai bine si imi vor sugera ce sa fac. Trebuie sa-ti cunosti limitele in viata. Eu incerc sa mi le cunosc pe ale mele". De asemenea, echipa a facut clar faptul ca daca FIA crede ca este vreo problema cu componentele masinii lor, vor modifica respectivele componente pentru a fi conform regulamentului.

"Ross (Brawn, directorul tehnic) a vorbit cu FIA si ei sunt multumiti in ceea ce priveste legalitatea masinii. Daca este ceva ce ei doresc sa facem, o vom face. Daca ar fi fost in afara regulamentului nu cred ca am vorbi de acest rezultat" a declarat Jean Todt. Nick Fry, directorul Honda, a fost unul dintre primii care a contactat FIA in legatura aceasta problema si a propus ca eleronul sa fie inlocuit cu un design mai conventional pentru urmatoarea cursa. Potrivit lui Fry, daca FIA nu interzice aripile de acest gen si celelalte echipe vor incepe sa experimenteze cu componente similare: "FIA va clarifica situatia inainte sa ajungem la Melbourne. Asta e ceea de ce avem nevoie. Tot ce l-am rugat pe Charlie Whiting (delegat tehnic al FIA) este sa ne spuna care interpretare este corecta. Ar fi pacat daca s-ar spune ca interpretarea celor de la Ferrari este corecta pentru ca celelalte echipe vor trebui sa faca lucruri similare".

Intre timp...

In Malaezia, pe monopostul 248 F1 al celor de la Ferrari, si-a mai facut aparatia inca o inventie de tehnologie de varf. Functionalitatea este o evolutie a unor dispozitive observate pe unele masini si anul trecut, dar Ferrari au dus-o la extrem. Este vorba de sistemul de racire pentru frane, care acum nu numai ca acopera discul de frana, impiedicand transferul de caldura catre janta, dar si creeaza un fel de sigiliu cu ea. Umple complet spatiul din interiorul jantei, nu numai imbunatatind racirea franelor dar si reducand dramatic vartejurile cauzate de rotirea rotilor, sporind eficienta aerodinamica a zonei.

Cat despre problemele cu motoarele Ferrari ce au compromis performanta echipei in Marele Premiu al Malaeziei, Jean Todt a dezvaluit ca pistoanele motorului au stat la radacina acestora. Un total de trei schimbari de motor inaintea cursei (una pentru Michael Schuamcher si doua pentru Felipe Massa) au rezultat in pornirea lui Michael Schumacher in cursa de pe locul 14 iar a lui Massa de pe locul 21. Decizia celor de la Ferrari de a schimba V8-urile a fost totusi ameliorata de performante de varf din partea celor doi piloti, care au reusit sa aduca masinile pe locurile 5 si 6.  "Noile motoare erau de specificatie diferita. In acest moment inca analizam problema, inainte de a face judecata finala. Trebuie sa avem o analiza foarte precisa" a declarat Jean Todt.

Axonn Echysttas

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss