Lewis Hamilton, McLaren, locul 2
Dupa debutul fulminant din Australia, a urmat o cursa impresionanta. Hamilton a rezistat presiunii exercitate de Massa si Raikkonen si, pana la final, l-a facut pe Massa sa arate ca un idiot, iar pe Kimi nepregatit.
Mai intai, la start, fie Lewis a fost stralucitor, fie Massa a fost orbit de soarele arzator al Malaeziei. In al doilea viraj Hamilton, care plecase de pe 4, ajunsese deja pe 2 si, in continuare, a reusit sa se apere in toate virajele, provocandu-l pe Massa la franari tarzii succesive in virajul 4. De fiecare data cand neajutoratul pilot brazilian se plasa in fata, Hamilton reusea sa se reinstaleze pe 2 folosind interioarele.
In ultimele ture, a rezistat presiunii unui Raikkonen foarte determinat, reusind sa pastreze locul 2 pentru McLaren. In conferinta de presa de dupa cursa, Lewis a recunoscut ca isi terminase proviziile de apa, insa si-a pastrat concentrarea in ciuda acestui fapt.
Depasirea cursei
Alex Wurz, Williams-Toyota, turul 12
Alex Wurz i-a aratat lui Felipe Massa cum se executa manevra de depasire in virajul 4 al circuitului de la Sepang. David Couthard a fost victima austriacului, cel care ii provocase abandonul in Australia.
Apropiindu-se de virajul 4, Coulthard a ales interiorul. Cu un avantaj evident de viteza, Wurz s-a plasat simplu pe exterior, ocolindu-l efectiv pe scotian si obligandu-l pe acesta sa-si pastreze interiorul, dezavantajat, la iesirea din viraj.
O depasire asemanatoare a reusit Nico Rosberg asupra lui Robert Kubica in acelasi viraj.
Invingatorii
Fernando Alonso, McLaren, castigator
Alonso a trecut de Massa in primul viraj si de atunci nimeni nu l-a atacat. A reusit timpi foarte buni intre turele 9 si 14. Totusi, Malaezia nu este un circuit foarte prietenos din punct de vedere al conditiilor de concurs, dar aceasta victorie se numara printre cele mai usoare victorii obtinute de Alonso in cariera sa de pana acum.
Kimi Raikkonen, Renault, pozitia a 3-a
Kimi arata epuizat la finalul cursei din Malaezia. A fost depasit de Hamiton la start si a ramas in spatele acestuia pana la final. Spre final, reusea timpi de-a dreptul extraordinari, insa nu a ajuns in pozitia de a-l atacat pe tanarul britanic.
Nu este insa asa de rau. Nu a incercat cu disperare sa treaca de Hamilton la finalul cursei, riscand sa arate ca un pacalici, asa cum a „reusit" coechipierul sau Massa. Motorul a parut sa nu mai aiba probleme de racire, asa cum avusese in Australia, si este la numai 2 puncte in spatele lui Alonso in clasamentul general.
Nick Heidfeld, BMW, locul 4
Cu mult mai multa benzina decat cei din fata sa, performanta lui Heidfeld sambata in calificari a fost mult mai buna decat am conceput in acel moment. A avut o cursa linistita, rezistandu-i lui Massa, care nu s-a apropiat niciodata la mai mult de 3 secunde, cu exceptia opririlor la boxe.
A reusit sa-l bata pe Felipe la a doua oprire la boxe, lucru care conteaza foarte mult, chiar daca diferenta a foarte mica.
Giancarlo Fisichella si Heikki Kovalainen, Renault, locurile 6 si 8
Un start bun pentru Fisichella, care a terminat pe 6 dupa retragerea lui Rosberg si problemele lui Kubica.
Kovalainen a reusit sa-si tina masina pe pista si sa aduca echipei un punct.
Se pare ca echipa Renault a fost cea mai afectata de interzicerea elementelor flexibile.
Invinsii
Felipe Massa, Ferrari, locul 5
Psihologic, rezultatul din Malaezia ar putea avea un efect devastator pentru Massa. Dupa esecul din Australia, la care nu a avut nici o vina, Massa astepta in Malaezia cel putin o clasare pe podium.
E greu sa ne inchipuim un campion mondial care rateaza franarea de mai multe ori intr-un anume viraj.
S-ar putea ca Michael Schumacher sa-si fi bagat fata intr-o perna de rusine ca a fost coechipier cu un astfel de bufon.
Brazilianul are nevoie de un rezultat mare in Bahrain !?
Nico Rosberg, Williams-Toyota, abandon
Rosberg a muncit din greu pentru ca motorul Toyota sa-l tradeze.
Robert Kubica, BMW, locul 18
Kubica incepe sa devina un Rubens Barichello in echipa BMW (pilotul a carui masina nu merge niciodata cum trebuie, in timp ce coechipierul sau nu are nici macar o pana de cauciuc). Problemele de control al tractiunii l-au facut sa cada mult in clasament, insa ar putea considera acest eveniment un test, vis-a-vis de regulamentul valabil din 2008 care interzice controlul tractiunii.
Polonezul mai are mult de testat ...
David Coulthard, Red Bull, abandon
Cu siguranta asistam la ultimul sezon in Formula 1 pentru David Coulthard.
Marius MOISE