Pe 8 ianuarie 1297 Francois Grimaldi, un pirat italian cunoscut pentru lacomia sa de-a lungul coastei italo-franceze numite Riviera, s-a deghizat in calugar si a reusit sa convinga garzile fortaretei Monaco sa dechida portile. Dupa ce piratii sai au intrat in cetate, arestarea si expulzarea garzilor care pazeau Monaco pentru familia de Genova a fost o simpla formalitate, iar de atunci, cu ajutorul catorva incidente istorice, Principatul Monaco si-a mentinut independenta. Este cel mai mic stat din lume si acopera cu ceva sub doi kilometri patrati. Insa Monaco reprezinta locul unde celor mai bogati oameni din lume le place sa traiasca.
Principatul este format din trei sate care s-au unit: Monaco - stanca, unde este plasat Castelul Grimaldi, Monte Carlo - oraselul opus castelului si La Condamine, adica portul mic care le separa pe primele doua. Cu mult inainte ca Alteta Sa Printul Rainier al III-lea sa se casatoreasca cu starul de la Hollywood Grace Kelly in 1956, Monte Carlo era cunoscut in lume pentru casino-ul sau si taxele putine care au dus la atragerea milionarilor europeni. In plus clima blanda si absenta frigurului, ca si pozitia geografica privilegiata, au contribuit la cresterea faimei.
Principatul a fost facut celebru si de familia Noghes, care au avut afaceri in domeniul fabricarii de tigarete si care a fost strans legata de familia Grimaldi. In 1909 Alexandre Noghes a devenit presedintele lui “Sport Automobile Velocipedique Monegasque” , club local pentru ciclism si automobilism. El a propus crearea unui raliu de automobile in care concurentii sa porneasca din puncte indepartate ale Europei si sa se intalneasca in principat. Prima editie a avut loc in 1911 si au participat 23 concurenti, care au pornit din 11 orase. Victoria a revenit lui Henri Rougier cu Turcat Mery, pe atunci contind starea automobilului la sosire. Asa s-a nascut Rallye Automobile Monte Carlo.
In 1925 societatea Sport Automobile Velocipedique Monegasque s-a transformat in Automobile Club de Monaco. Trei ani mai tarziu Anthony Noghes, fiul lui Alexandre, a sugerat ca ar fi bine ca principatul sa organizeze un Grand Prix. Idea a primit sprijinul Printului Louis II si in aprilie 1929 a avut loc prima editie a lui Monaco Grand Prix. Victoria a revenit unui englez care alerga cu pseudonimul “Williams” si care a pilotat un Bugatti Type 35B vopsit in verdele specific pentru British Racing Green. Pe numele sau William Grover, primul invingator al cursei avea sa-l bata pe asul german Rudi Caracciola – Mercedes. Apoi, in 1943 avea sa moara in beciurile Gestapo din Paris pentru acitivitatea sa din cadrul Rezistentei Franceze. In 1933 Achille Varzi si Tazio Nuvolari au dus unul dintre duelurile de antologie pe strazile principatului. Pe perioada Razboiului Mondial nu au avut loc competitii automobilistice. Insa in 1945, pe 5 august, cu noua zile inainte de capitularea Japoniei, soldatii americani ai Diviziei 36 Infanterie au organizat o cursa de Jeep-uri si camionae GMC pe vechiul circuit. Cursele adevarate aveau sa “reinvie” cu incepere din 1948 si pana in 1952 a fost o competitie rezervata automobilelor sport. In 1955 Monaco a ajuns din nou in calendarul curselor de Grand Prix si Alberto Ascari a aterizat… in apa din port, lasind victoria pentru Maurice Trintignant.
La Monaco pilotul conteaza mai mult decat masina si cursa a fost castigata de cele mai multe ori de cel mai bun. Ayrton Senna a invins de sase ori, intre 1987 si 1993, Graham Hill de cinci ori in anii 60, la fel ca Michael Schumacher mai tarziu. Alain Prost a facut-o de patru ori, iar Stirling Moss si Jackie Stewart de trei ori. Dar din cand in cand Monaco GP ne face cate o surpriza. In 1972 Jean Pierre Beltoise a castigat pe ploaie singura cursa din cariera. Zece ani mai tarziu Riccardo Patrese a repornit dupa un contact cu glisiera de securitate pentru a castiga o cursa pe care nimeni parea ca nu doreste sa si-o adjudece. Prost a avut lovit zidul la iesirea din tunel, Didier Pironi si Andrea de Cesaris au ramas fara benzina, iar Derek Daly rula incet pierzind ulei. Un final in care Patrese a aflat ca a castigat abia dupa trecerea liniei de sosire. In acelasi capitol putem mentiona victoria lui Olivier Panis din 1996.
De-a lungul anilor circuitul s-a modificat, insa partea principala este aceiasi ca si in 1929. In 1973 s-a construit tunelul sub Loews Hotel si portiunea dintre Tabac si la Rascasse a fost redesenata pentru a include noua piscina (Swimming Pool). Mai tarziu, virajele Ste Devote si Rascasse au fost ingustate pentru a reduce viteza.
Monaco reprezinta mai mult decat o cursa pentru Formula 1. Este o “eticheta” care trebuie pastrata cu orice pret. Este locul in care toata lumea vrea sa fie si unde se incheie cele mai multe afaceri. Vorba lui Bernie Ecclestone – “Monaco ne ofera mai mult decat ii oferim noi”.
3mmm