Noul format in care se vor desfasura calificarile in Formula 1

Publicat in: March 7, 2006, Vizualizari: 1284

Calificari knockout

Dupa ce in anii 2004 si 2005, calificarile au primit critici puternice atat din partea echipelor si pilotilor cat si din partea fanilor, Federatia Internationala de Automobilism a decis sa schimbe acest format pentru sezonul 2006. In anii trecuti, dupa ce s-a renuntat la formatul in care fiecare pilot avea dreptul la 4 tururi de viteza pentru stabilirea unui timp cat mai competitiv, s-au schimbat cel putin alte 3 tipuri de calificare, nici unul neavand succesul dorit. Ultimul format introdus anul trecut a reusit oarecum sa intoarca lucrurile pe dos, mai ales pentru pilotii care aveau nenorocul sa abandoneze sau sa termine foarte jos in clasamentul cursei anterioare.

Tipul de calificare ce va fi folosit in acest an poarta porecla de "calificare knockout". Si nu fara motiv. Este un sistem destul de agresiv pe care il vom prezenta in toate detaliile. In urma mai multor intruniri cu echipele si chiar si sondaje printre fani, FIA a decis in favoarea acestui sistem (mai exista si o propunere pentru un sistem de calificari format din 2 sesiuni de 20 de minute in urma carora timpii pilotilor din fiecare din cele 2 sesiuni ar fi fost agregat iar pilotul cu cel mai bun timp ar fi castigat pole-position-ul).

Ce presupune acest tip de calificare "knockout"? In primul rand, se va renunta la sedintele de calificari de 2 ore. Sedinta de calificari de o ora, de sambata, va fi impartita in trei parti, primele doua de cate 15 minute si ultima de 20 de minute. Noul mod de calificare complica si mai mult manevrele tactice pe care echipele le vor intreprinde atat in ceea ce priveste combustibilul cat si pneurile.


Triaj

Primele doua parti ale calificarilor vor fi destinate eliminarii din sesiune a pilotilor si masinilor cu timpi slabi. Aceasta va elibera pista de monoposturile necompetitive pentru ultima parte a calificarilor, astfel incat restul pilotilor vor avea parte de o pista mai libera pentru a-si duce lupta pentru Pole Position, dat fiind ca in noul format, toti bolizii pot iesi pe pista pentru stabilirea unui timp, in orice moment, asadar nu ar trebui sa mire pe nimeni momentele in care vor exista cate 22 de masini pe pista.

In prima parte a calificarilor, cei 22 de piloti vor avea 15 minute la dispozitie pentru a stabili un timp cat mai bun. La sfarsitul celor 15 minute, cele mai incete 5 masini vor fi eliminate si vor ocupa automat ultimele 5 pozitii pe grila de start. Va urma o pauza de 5 minute.

A doua parte a calificarilor va cere celor 17 piloti ramasi sa-si forteze masinile pentru stabilirea unui timp cat mai bun, timpii obtinuti in prima sesiune fiind resetati.  Dupa 15 minute, cele mai incete 5 masini vor fi eliminate si vor ocupa automat urmatoarele 5 pozitii pe grila de start, inaintea pilotilor eliminati in prima parte.

De notat ca in aceste prime doua parti, nu exista nici un fel de restrictii in ceea ce priveste combustibilul de la bordul masinilor. Cele 10 masini eliminate vor avea dreptul la realimentare (cu orice cantitate de combustibil) inaintea cursei.


Lupta finala

A treia parte a calificarilor va consta intr-o batalie incinsa intre cele mai competitive 12 masini ramase si va avea o durata de 20 de minute. Timpii din sesiunile anterioare vor fi resetati. Din nou, ca si in prima si a doua parte a calificarilor, pilotii pot rula oricate tururi doresc. In aceasta sesiune se va stabili Pole Position-ul si partea fruntasa a grilei de start.

FIA a adaugat insa un important factor de strategie de boxe si de cursa in aceasta a treia parte a calificarilor. Pilotii trebuie sa porneasca folosind aceeasi cantitate de combustibil care o vor folosi in cursa. Masinile vor fi cantarite inainte de plecare si orice combustibil consumat pe parcursul sesiunii va fi inlocuit la sfarsit.

De asemenea, s-a renuntat la regula care solicita pilotilor sa foloseasca acelasi set de pneuri de uscat in calificari cat si in cursa. Schimbarea pneurilor va fi permisa in timpul cursei, desi pilotii vor fi limitati la 7 seturi de pneuri pe toata durata weekend-ului (adica cele doua sesiuni de antrenamente, calificarile si cursa). Totusi, pneurile folosite in calificari si in cursa trebuie sa fie de aceeasi specificatie.


Tactica

Prin acest nou format, lucrurile se complica destul de mult in jocurile tactice pe care echipele trebuie sa le dispute inainte de si in timpul cursei pentru a-si asigura suprematia. Pe langa factorii pilotaj si performanta masinii, care au cel mai mare aport in rezultatul la finalul cursei, strategia de cursa apare ca un atu cu care cei care stiu sa-l exploateze la maxim, pot transforma curse fara sperante in victorii de necrezut. Ferrari au aratat-o de atatea ori in trecut. Incepand cu ultimele formate de calificare, tactica a jucat un rol tot mai important.

Calificarea "knockout" cere tuturor echipelor performante maxime inca din primele tururi, datorita sistemului eliminatoriu introdus. Dat fiind ca un motor trebuie sa reziste timp de 2 weekend-uri, unii piloti ar putea incerca sa atace mai putin violent, dar atunci s-ar putea gasi eliminati din cauza altor piloti, chiar si de la echipe mai slabe, care fie nu au nimic de pierdut fie pur si simplu forteaza la maxim. Asadar pentru ca un pilot sa castige Pole Position-ul, trebuie sa treaca prin doua faze eliminatorii si sa iasa castigator in ultima faza. Acest lucru va creste evident numarul de kilometri pe care un motor va fi nevoit sa le parcurga intr-un weekend. Probabil multe echipe vor alege sa ruleze mai putine tururi in antrenamente, decat sa sacrifice din puterea motorului pentru a castiga in fiabilitate.

Si indiferent cate tururi un pilot alege sa parcurga in ultima si cea mai importanta parte a calificarilor, tot combustibilul consumat va fi inlocuit la sfarsit. Asta inseamna ca unii piloti ar putea alege sa parcurga un numar maxim de tururi in cele 20 de minute alocate, pentru a putea avea rezervorul cat mai gol la sfarsitul sesiunii si a incerca deci obtinerea un timp cat mai competitiv. Dar pilotii care vor sa-si menajeze masina nu-si vor permite acest lucru.

In plus, dupa multi ani de absenta, o alta problema va reveni in atentia pilotilor de la echipe competitive ce incearca sa castige Pole Position-ul: pilotii inceti. Dat fiind ca orice echipa are dreptul sa trimita pilotii pe pista pentru calificare in orice moment, piloti foarte rapizi se pot gasi prinsi in spatele unor monoposturi mult mai incete decat ei si care le pot compromite turul de calificare. Depasirea unui pilot mai incet (chiar daca respectivul pilot permite depasirea) se poate solda cu abaterea de la trasa ideala si este totdeauna un factor deconcentrant. Pilotii trebuie deci sa reziste unui stres suplimentar, in comparatie cu anii trecuti cand erau singuri pe pista si se puteau concentra la turul de calificare. Acest lucru mai arunca in lupta pentru calificari inca un element foarte important: alegerea momentului prielnic pentru tentativa la un tur fulger.

Asadar avem in fata premizele unor sedinte de calificari explozive, cel putin din cate indica regulamentul FIA. Cat de spectaculoase vor fi aceste calificari, vom afla sambata, la ora 13:00, direct de pe Circuitul de Formula 1 de la Sakhir, din Bahrein.


Axonn Echysttas

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss