Raliul Dakar 2023 continuă...cu peripeții și drame

Publicat in: January 10, 2023, Vizualizari: 3

   După o zi de odihnă binemeritată, ediția 45 a faimosului Raliu Dakar și-a repornit "motoarele" pentru cea de-a doua parte a concursului, sportivii și echipajele încheiând Etapa 9 în data de 10 ianuarie 2023

   Prima zi de concurs a jumătății secunde nu a început foarte promițător pentru câteva dintre vedetele acestei competiții. Printre victimele zilei s-a numărat motociclistul spaniol Joan Barreda Bort, care în urma unei căzături cu Honda 450 CRF450 Rally, a fost preluat și transportat de elicopterul medical către spitalul din Riad. Sportivul Monster Energy JB Team câștigase Etapa 4, însă după ultima etapă a primei părți - Etapa 8, ocupa locul 14 în clasamentul general. A fost o zi cu ghinion pentru spanioli, întrucât cel de-al doilea ghinionist al zilei a fost Carlos Sainz și copilotul său Lucas Cruz. Cei doi sportivi ai Audi Sport s-au rostogolit imediat după km 6 al probei speciale, avariind puternic modelul Audi RS Q-eTron E2. În timp ce-și aștepta echipa de asistență, legendarul pilot a solicitat sprijinul elicopterului medical (pentru dureri lombare), care l-a și preluat și a pornit spre spitalul din Riad. Doar că, în drum spre unitatea spitalicească, seniorul Sainz s-a răzgândit - dorindu-și să ducă până la capăt cea de-a 16-a sa ediție, astfel, după acceptul medicului de la bordul aparatului de zbor, pilotul acestuia a făcut cale întoarsă în deșert. Finalul zilei avea să aducă și anunțul nedorit - dar așteptat, mașina spaniolilor a suferit defecțiuni mult prea mari pentru a mai putea fi reparată, astfel că, după abandonul lui Peterhansel, Audi Sport rămâne cu un singur echipaj la această ediție - cu Mattias Ekstrom și Emil Bergkvist. 

   Lăsând totuși la o parte dramele și ghinioanele zilei, argentinianul Luciano Benavides a avut parte de o etapă cu final fericit în ierarhia grupei Moto, tânărul câștigând cea de-a doua etapă de la această ediție. În șaua motocicletei Husqvarna 450 Rally Factory, acesta a fost mai rapid cu 1m 2s decât austrialianul Toby Price (KTM 450 Rally Factory), respectiv cu 2m 57s decât colegul său de echipă - Skyler Howes (Husqvarna 450 Rally Factory) din Statele Unite ale Americii. Acesta din urmă rămâne lider în ierarhia generală, însă cu un avans minim de doar 3 secunde în fața lui Price, în timp ce fratele câștigătorului de astăzi - Kevin Benavides ocupă a treia treaptă a podiumului general provizoriu, la 5m 9s în urma primei poziții. Sătmăreanul Emanuel Gyenes a avansat până pe poziția 32 a clasamentului general, în timp ce la clasa Rally2 ocupă locul 14. 

   Deși aflat la început de drum, lituanianul Laisvydas Kancius a demonstrat în ultimii ani că este un adversar puternic pentru rivalii săi. Așa se face că, la comanda modelului Yamaha Raptor 700 s-a impus în clasamentul Quad, cu un avantaj de 4m 23s. Poziția secundă a fost ocupată de argentinianul Francisco Moreno Flores, în timp ce la o diferență de 59 de secunde de acesta, brazilianul Marcelo Medeiros a completat TOP3-ul zilei de 10 ianuarie. Cu toate acestea, la șefia provizorie a grupei rămâne Alexandre Giroud, francezul având un avantaj de 1h 19m 39s în fața argentinianului Moreno Flores, acesta din urmă fiind urmat îndeaproape - la o diferență de 25m 23s - de conaționalul său Manuel Andujar

   Nu doar cei amintiți anterior au avut o etapă reușită, ci și câștigătorii grupei Auto - francezul Sébastien Loeb și copilotul său belgian, Fabian Lurquin. Echipajul Bahrain Raid Xtreme "a luat-o de unde a lăsat-o", în sensul că au început cea de-a doua săptămână precum o încheiaseră pe prima - cu victorie de etapă. Neavând presiunea spaniolilor Sainz și Cruz - răsturnați imediat după intrarea pe proba specială, sau a lui Al-Attiyah și Baumel - cei doi având un avantaj confortabil, Sébastien și Fabian au adus pe primul loc modelul Prodrive Hunter, însă cu un avantaj de doar 57 de secunde în fața lituanianului Vaidotas Zala - care pare să se înțeleagă foarte bine și cu Rally Raid-ul, nu doar cu raliurile, alături de navigatorul său protughez Paulo Fiuza. A fost ziua modelelor Prodrive Hunter, întrucât nu doar ocupanții primelor două poziții concurează la bordul acestor mașini, ci și francezii Guerlain Chicherit și Alex Winocq, cei cei au încheiat Etapa 9 cu al treilea timp la grupa Auto, însă la o diferență de 2m 8s de legendarul pilot Loeb. Liderii la zi în ierarhia generală provizorie - qatarezul Nasser Al-Attiyah și francezul Mathieu Baumel (Toyota GR DKR Hilux) s-au mulțumit cu poziția a 8-a la finalul zilei de 10 ianuarie, întrucât cei doi au în continuare un avantaj mai mult decât confortabil de 1h 21m 57s în fața brazilianului Lucas Moraes și copilotul său din Germania - Timo Gottschalk (Toyota Hilux Overdrive). Din păcate, sud-africanii Henk Lategan și Brett Cummings (Toyota GR DKR Hilux) au întâmpinat probleme, astfel că au pierdut nu doar poziția secundă în clasamentul general, ci și podiumul provizoriu, ultima treaptă revenindu-le lui Loeb și Lurquin, la o diferență de 1h 43m 8s de prima poziție. Totuși, sud-africanii nu au motive să fie stresați, întrucât sunt despărțiți de numai 3m 15s de locul 3. 

   Nu a fost ziua argentinienilor doar în cadrul grupei Moto, ci și în ceea ce privește ierarhia prototipurilor Side-by-Side. David Zille și Sebastian Cesana (Can-Am Maverick XRS) - ambii din țara sud-americană, s-au impus în clasamentul clasei T3, fiind mai rapizi cu numai 2 secunde decât liderii la zi Guillaume De Mevius din Belgia și copilotul său Francois Cazalet, din Franța - pe prototipul OT3. Diferențele au fost minime între cele trei echipaje din TOP3-ul acestei clase, întrucât, cu al treilea timp al zilei - la numai 12 secunde distanță de victorie, au încheiat americanii Mitchell Guthrie și Kellon Walch (T3M). Doar că, după cum v-am spus, lideri în clasamentul general provizoriu rămân De Mevius și Cazalet cu un avantaj de 12m 43s în fața americanului Austin Jones secondat de brazilianul Gustavo Gugelmin (Can-Am Maverick), a treia poziție revenindu-i unui alt pilot american aflat la volanul unui Can-Am Maverick - Seth Quintero secondat de germanul Dennis Zenz - însă la o diferență de 1h 13m 12s de primul loc.

   Despărțiți de numai câteva minute de primul loc, polonezul Eryk Goczal și spaniolul Oriol Mena au turat la maxim motorul modelului BRP Can-Am Maverick XRS Turbo, câștigând Etapa 9 în clasamentul clasei T4. În urma lor, la o diferență de 46 de secunde s-au clasat încă liderii Rokas Baciuska din Lituania și navigatorul său Oriol Vidal Montijano din Spania (BRP Can-Am Maverick XRS Turbo). Și aici s-au păstrat diferențele minime, asta deoarece al treilea timp al zilei le-a revenit polonezilor Michal Goczal și Szymon Goszpodarczyk (BRP Can-Am Maverick XRS Turbo), cu un ecart de numai 10 secunde în urma echipajului de pe poziția secundă. Cu 5 etape rămase în joc, Baciuska și Montijano mai au un avantaj de numai 5m 2s în fața lui Eryk și Oriol, în timp ce ibericii Gerard Farres Guell și Diego Ortega Gil avansează pe a treia treaptă a podiumului, la o diferență de 9m 17s, această "mutare" datorându-se ritmului mai slab al seniorului Marek Goczal

   În lipsa echipajelor de la Kamaz - care dominau fiecare etapă, competiția grupei T5 a devenit una extrem de incitantă între echipajele cehe și cele olandeze. Cele două naționalități continuă să-și împartă victoriile de etapă, asta după ce, olandezul Janus Van Kasteren, secondat de copilotul polonez Darek Rodewald și mecanicul olandez Marcel Snijders (Iveco Powerstar) au obținut victoria Etapei 9, fiind mai rapizi cu 3m 6s decât un alt echipaj hibrid olandezo-polonez: pilotul olandez Pascal De Baar, navigatorul polonez Marcin Krüger și mecanicul olandez Stefan Slootjer (Renault C460). La o diferență de 4m 22s de învingătorii zilei s-au clasat și cehii Jaroslav Valtr, secondat de navigatorul Rene Kilian și mecanicul Tomas Sikola, cu un alt Iveco Powerstar. Doar că, șefia grupei rămâne în mâinile celuilalt echipaj ceh format din pilotul Ales Loprais, copilotul Petr Pokora și mecanicul Jaroslav Valtr Jr (Praga V4S DKR), aceștia având acum un avantaj de 26m 54s peste câștigătorii zilei de 10 ianuarie, respectiv de 46m 8s în fața unui alt echipaj olandez format din pilotul Martin Vandenbrink, copilotul Erik Kofman și mecanicul Rijk Mouw (Iveco Powerstar). 

   Debutanții în competiție Urbano Alfonso Gherardo Clerici din Elveția și copilotul său italian Nicola Alessio Colombio (Nissan Terrano 1) au obținut prima victorie de etapă în clasamentul Dakar Classic, acumulând cu 3 puncte mai puțin decât celălalt debutant elvețian - Julien Texier, secondat de francezul Jérémy Athimon (Porsche Martiny). Cu un handicap de 5 puncte în plus față de câștigătorii zilei, soții Jerome și Anne Galpin din Franța au încheiat ziua pe locul 3. Totuși, în ierarhia generală, unitățile de măsură se păstrează aceleași ca și după Etapa 8, cu spaniolii Juan Morera și Lidia Ruba pe prima poziție, urmați de conaționalii lor Carlos Santaolalla și Aran Sol I Juanola, respectiv belgienii Dirk Van Rompuy și Christiaan Michel Goris.

   Raliul Dakar continuă cu Etapa 10 care este cuprinsă între Haradh și Shaybah, având o lungime totală de 624 de kilometri dintre care doar 114 kilometri de probă specială. 

 

Foto - Facebook Luciano Benavides; Facebook Laisvydas Kancius; Facebook Sébastien Loeb; A.S.O./F.Gooden/DPPI; Facebook Dakar Rally; A.S.O./E.Vargiolu/DPPI; A.S.O./Fotop

 

Semnat,

Cristian Oltean - jurnalist sportiv Autorally.ro

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss