![]() |
Thierry Neuville și Martijn Wydaeghe • Foto - Jaanus Ree | RedBull Content Pool |
Deși a fost presat de veșnicul său rival al ultimelor sezoane - Thierry Neuville - respectiv de către Seb Ogier - colegul său de echipă, Elfyn Evans (Toyota) a rămas lider la jumătatea etapei din Principat. În schimb, galezul nu le-a pus probleme celor doi adversari din a-și împărți victoriile de probă specială, ajungând să aibă doar un avantaj minim de 4,5s în fața lui Ogier, cu Neuville în urma acestuia la alte 11,6s. Diferențe minime dacă avem în vedere numele celor implicați în lupta pentru poziția fruntașă.
Prima parte a zilei de sâmbătă avea să fie trasă la indigo cu cea a zilei precedente, Neuville obținând victoria primei speciale a zilei, iar Ogier urmându-i exemplul pe proba imediat următoare. Doar că, adevăratul triumf la finalul celor puțin peste 20 km ai primei treceri pe speciala "Chichilianne" - probă revenită în program după mai bine de 27 de ani - avea să-i revină belgianului, care devenea noul lider provizoriu. Thierry Neuville rămânea lider după prima jumătate a penultimei zile de concurs, însă era despărțit de doar 7,7s de urmăritorii săi direcți: Elfyn Evans și Sébastien Ogier.
![]() |
Sébastien Ogier și Vincent Landais • Foto - Jaanus Ree | RedBull Content Pool |
De pe prima poziție - acolo unde s-a menținut de la începutul raliului și până la startul celei de-a doua probe de sâmbătă - Elfyn Evans avea să piardă și poziția secundă în favoarea colegului său, câștigător a 8 titluri mondiale (n.r. Ogier). Acesta din urmă și-a trecut în palmares victoria specialei "Oze 2" pentru a reveni pe poziția secundă, apropiindu-se la puțin peste 2s de liderul de la acel moment - Thierry Neuville. După un parcurs decent și mulțumitor atât pentru echipă cât și pentru el, Grégoire Munster a comis prima greșeală la comenzile modelului Puma Rally1, rămânând blocat între parapetul de pe marginea probei și șosea, ca urmare a unui derapaj într-un viraj de stânga. Deși avariile n-au fost însemnate, lipsa spectatorilor din zona respectivă a făcut ca perechea belgiană să nu poată elibera mașina, fiind nevoiți să spună "stop" penultimei zile de concurs.
![]() |
Elfyn Evans și Scott Martin • Foto - Jaanus Ree | RedBull Content Pool |
Revenind la acțiunea din vârful ierarhiei absolute, Sébastien Ogier trecea la comanda primei etape a Campionatului Mondial de Raliuri înaintea ultimei probe a zilei, ajungând la 700 victorii de probă specială. Astfel, sportivul din hexagon l-a depășit pe finlandezul Juha Kankkunen în clasamentul piloților cu cele mai multe succese de probă, urcând pe 4. Liderul acestui clasament este un alt francez - legendarul Sébastien Loeb cu 935 victorii, urmat de un alt finlandez - Markku Alén cu 834 victorii, respectiv ibericul Carlos Sainz cu 57 victorii de probă mai multe decât are în prezent Ogier. Acesta din urmă nu s-a bucurat de preluarea conducerii în a 92-a ediție a Rallye Monte-Carlo, căci Neuville i-a oferit rapid replica, câștigând ultima probă a zilei.
Astfel, cu 3 probe speciale rămase pentru ziua de duminică, Thierry Neuville și Martijn Wydaeghe (Hyundai) pășesc în ziua decisivă cu un avantaj de 3,3s în fața francezilor Sébastien Ogier și Vincent Landais (Toyota), în vreme ce Elfyn Evans și Scott Martin (Toyota) se depărtează la peste jumătate de minute de colegii lor.
![]() |
Pepe López și David Vázquez • Foto - RallyCow Media |
Lupta a rămas la fel de palpitantă și spectaculoasă asemenea zilei anterioare și în cadrul categoriei suport WRC2, unde Nikolay Gryazin și Pepe López și-au disputat șefia provizorie de la un capăt la celălalt al zilei. După bâlbâiala penalizării acestuia dintâi, care s-a dovedit a fi doar o greșeală de sistem, Nikolay a rămas lider dar cu un avantaj de doar 1,3s. Totuși, mai bine astfel decât cu o penalizare de 1m50s cât figura inițial în dreptul numelui său. Avantajul acestuia avea să se majoreze după prima jumătate a zilei de concurs, însă nu foarte mult - ci la puțin sub 6 secunde. Și asta pentru că López a fost cel ce a deschis "balul", câștigând prima probă a zilei cu un avantaj de 2 zecimi în fața lui Gryazin, sportivul ce aleargă în acest sezon cu licență bulgară trecându-și în cont proba imediat următoare. Colegul său, Yohan Rossel avea să "închidă" bucla de dimineață cu victoria probei "Agnières-en-Dévoluy", revenită în programul Rallye Monte-Carlo după 5 ani. Nimic spectaculos până aici ?! Cu "bateriile" încărcate după service-ul de la mijlocul zilei, spaniolul López a revenit în forță, învingându-l pe Gryazin cu nu mai puțin de 10,4s pentru a-și trece din nou numele în fruntea categoriei WRC2. La rândul său, și Rossel s-a poziționat în fața colegului de echipă, astfel că primii trei sportivi erau despărțiți de puțin peste 10s după 12 probe speciale parcurse. Diferența avea să se reducă la sub 7s la finalul penultimei zile de concurs, după ce același Rossel a forțat pe penultima probă de sâmbătă, iar Gryazin i-a urmat exemplul, surclasându-l din nou pe López. De această dată însă, Nikolay Gryazin și Konstantin Aleksandrov (Citroën) vor înnopta cu un avantaj de doar 2 zecimi în fața lui Pepe López și David Vázquez (Škoda). Podiumul provizoriu al categoriei WRC2 înaintea zilei decisive de duminică rămâne identic cu cel din seara zilei anterioare, cu Yohan Rossel și Arnaud Dunand (Citroën) pe poziția a treia, la 6,7s de spaniolii de pe locul secund.
![]() |
Nikolay Gryazin & Konstantin Aleksandrov • Foto - Jaanus Ree | RedBull Content Pool |
Decizia lui Oliver Solberg de a nu puncta la această etapă s-a dovedit a fi o alegere înțeleaptă după a două specială a zilei de sâmbătă. Deși până la acel moment totul a decurs perfect, o pană de cauciuc lentă a făcut ca acesta să piardă peste 30 de secunde în cadrul clasei RC2, însă ghinionul nu s-a oprit acolo. Pe etapa de legătură, fiul fostului campion mondial de raliuri Petter Solberg a sesizat faptul că și rezerva scapă aer, iar lipsa celei de-a doua roți de rezervă l-a forțat la abandon tehnic pe tânărul sportiv. Clasamentul WRC2 Challenger se menține identic cu cel al absolut al WRC2, în timp ce italianul Mauro Miele pășește în ultima zi de concurs din postura de lider autoritar al categoriei WRC Masters Cup. Cehul Jan Černỳ pare să fii scăpat de emoții înaintea ultimelor trei speciale de duminică, sportivul având un avantaj de peste 8 minute în cadrul categoriei WRC3.
![]() |
Mauro Miele & Luca Beltrame • Foto - Jaanus Ree | RedBull Content Pool |
Ultima zi de concurs a Rallye Automobile Monte-Carlo programează alte 3 probe speciale care vor însuma 52,12 km cronometrați. Ziua este deosebit de importantă, întrucât pune în joc puncte adiționale pentru cele mai rapide 7 echipaje - asta pe lângă punctele bonus de pe Power Stage. Primele 10 echipaje din clasamentul general provizoriu își pot face deja calcule, căci primele puncte le-au fost atribuite. Totuși, pentru a beneficia de acesge puncte, echipajele sunt obligate să ajungă în ultimul parc închis (n.r. duminică după-amiază). Indiferent de poziția pe care o vor ocupa duminică, echipajele vor fi punctate conform rezultatelor proviozrii din parcul închis al serii. De asemenea, pentru atribuirea punctelor adiționale de duminică, se va lua în calcul doar timpul celor trei probe speciale ale zilei.
Clasament WRC (provizoriu, după 14 probe speciale)
1. [BEL] Thierry Neuville & [BEL] Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1) - 2:37:58.5
2. [FRA] Sébastien Ogier & [FRA] Vincent Landais (Toyota GR Yaris Rally1) - 2:38:01.8 [+3.3]
3. [GBR] Elfyn Evans & [GBR] Scott Martin (Toyota GR Yaris Rally1) - 2:38:33.4 [+34.9]
Clasament WRC2 (provizoriu, după 14 probe speciale)
1. [BGR] Nikolay Gryazin & [ANA] Konstantin Aleksandrov (Citroën C3 Rally2) - 2:46:54.2
2. [ESP] Pepe López & [ESP] David Vázquez (Škoda Fabia RS Rally2) - 2:46:54.4 [+0.2]
3. [FRA] Yohan Rossel & [FRA] Arnaud Dunand (Citroën C3 Rally2) - 2:47:01.1 [+6.9]
Clasament WRC2 Challenger (provizoriu, după 14 probe speciale)
*idem cu WRC2
Clasament WRC2 Masters Cup (provizoriu, după 14 probe speciale)
1. [ITA] Mauro Miele & [ITA] Luca Beltrame (Škoda Fabia RS Rally2) - 3:05:18.7
2. [IRL] Eamonn Boland & [IRL] Michael Morissey (Ford Fiesta Rally2) - 3:11:57.4 [+6:38.7]
3. [GRE] Jourdan Serderidis & [BEL] Frédéric Miclotte (Volkswagen Polo GTI R5) - 3:13:42.1 [+8:23.4]
Clasament WRC3 (provizoriu, după 14 probe speciale)
1. [CZE] Jan Černý & [CZE] Ondřej Krajča (Ford Fiesta Rally3) - 3:05:52.7
2. [FRA] Ghjuvanni Rossi & [FRA] Kylian Sarmezan (Renault Clio Rally3) - 3:14:50.6 [+8:57.9]