![]() |
C. Breen (Hyundai i20 N Rally1) / © Jaanus Ree - RedBull Content Pool |
Rămas lider după ce a câștigat proba inaugurală din seara precedentă, Kalle Rovanperä (Toyota GR Yaris Rally1) a fost nevoit să-i cedeze poziția sa estonului Ott Tänak (Ford Puma Rally1), care a preluat șefia ierarhiei generale pentru prima oară după revenirea alături de M-Sport. Totuși, victoria primei treceri pe "Brattby" a trecut în contul lui Craig Breen (Hyunda i20 N Rally1), care a fost mai rapid cu 3,8s decât eston, respectiv cu alte 1,7s decât colegul său de echipă - Esapekka Lappi. Diferențele minime s-au păstrat și după victoria lui Rovanperä la capătul probei imediat următoare, tânărul pilot fiind urmat de conaționalul său Lappi la numai o secundă diferență. Aflat la primul raliu în care putea puncta pentru constructorul japonez, Takamoto Katsuta (Toyota GR Yaris Rally1) și-a adjudecat victoria celor 25,81 km ai specialei "Botsmark 1" la o diferență infimă de 3 zecimi, respectiv 5 zecimi în fața acelorași Rovanperä și Tänak - în această ordine. Doar că, la "butoane" aveau să rămână Tänak și Järveoja cu un avantaj de 2,1s - urmați de Breen cu Fulton și Lappi cu Ferm - la alte 2 secunde.
![]() |
O. Tänak (Ford Puma Rally1) / © Jaanus Ree - RedBull Content Pool |
Reveniți pe aceleași probe după regruparea și vizita în parcul de service de la mijlocul zilei, Craig Breen și James Fulton au obținut o victorie impresionantă - chiar și spre uimirea celor doi echipieri, aceștia fiind mai rapizi cu 7,8s decât o altă surpriză plăcută a aceleiași probe - Pierre-Louis Loubet și Nicolas Gilsoul (Ford Puma Rally1). Irlandezii nu s-au oprit acolo, majorându-și avantajul la peste 10 secunde după victoria celei de-a doua treceri pe "Sarsjöliden" în fața lui Evans și Martin (+2,6s). Deși după prima buclă s-a declarat reticent în ceea ce privește ritmul pe care îl va aborda în a doua parte a zilei, Tänak i-a răspuns rivalului său cu victoria specialei "Botsmark 2" desfășurată la lumina farurilor. Estonul a redus astfel avantajul irlandezului la numai 6,4s, în timp ce Lappi a fost nevoit să se mulțumească cu locul secund la capătul celor 25,81 km - fiind mai lent cu 9 zecimi decât rivalul din țara vecină. Ultimul cuvânt de spus l-a avut însă tot Rovanperä, care în ciuda faptului că a pierdut peste 20 de secunde pe a patra probă a zilei, s-a impus pentru a doua oară la capătul probei "Umeå Sprint", cu o diferență de 5 zecimi în fața lui Tänak - acesta din urmă reușind să mai dea jos 3,8s dintre el și Breen.
![]() |
E. Lappi (Hyundai i20 N Rally1) / © Jaanus Ree - RedBull Content Pool |
Astfel, după 7 probe speciale și 111,92 km cu secțiuni cronometrate, Craig Breen și James Fulton (Hyundai i20 N Rally1) rămân lideri peste noapte cu un avantaj de 2,6s în fața lui Ott Tänak și Martin Järveoja (Ford Puma Rally1), respectiv de 11,2s în fața lui Esapekka Lappi și Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1), fiind un caz destul de rar întâlnit în care niciun Yaris să nu fie în TOP3.
"De departe, aceasta a fost una dintre cele mai puternice zile ale mele, fără doar și poate. Anul trecut nu știu ce-a fost cu mine, eram tot timpul 'visător' ṣi de multe ori ajungeam fie să mă rostogolesc, fie să rămân blocat într-un gard viu sau în vreun parapet, așa că ceea ce mi se întâmplă acum este precum o simfonie plăcută care îmi mângâie urechile." - a declarat Breen la finalul zilei.
![]() |
O. Solberg (Škoda Fabia RS Rally2) / © Jaanus Ree - RedBull Content Pool |
Nici bătălia de la categoria WRC2 nu a putut fi trecută cu vederea, șefia ierarhiei schimbându-se nu doar după prima probă a zilei, ci și după cea secundă. Așa cum era firesc, avantajul lui Jari Huttunen (Škoda Fabia R5) nu a fost suficient să-și păstreze poziția de lideri obținută la finalul probei de joi, acesta fiind surclasat rapid chiar de un conațional de-al său, Emil Lindholm (Škoda Fabia RS Rally2) fiind mai rapid cu numai 2 zecimi decât un alt finlandez - Teemu Suninen (Hyundai i20 N Rally2). Doar că, bucuria campionului mondial en-titre (n.r. Lindholm) a fost rapid umbrită de o scurtă incursiune în decor pe a doua probă a zilei, în urma căruia tânărul pilot a fost obligat să oprească pentru a curăța grila modelului RS Rally2 se zăpada presată în urma impactului. Episodul nu este unul necunoscut pentru Lindholm, acesta începându-și sezonul precedent cu un abandon chiar pe a doua probă a ediției respective. Ca urmare a ghinionului acestuia, Oliver Solberg (Škoda Fabia RS Rally2) a trecut la comenzile categoriei, grație și victoriei sale pe "Sarsjöliden 1" cu avantaj de 3 secunde în fața lui Ole Christian Veiby (Volkswagen Polo GTI R5). Și deși Sami Pajari (Škoda Fabia RS Rally2) i-a "suflat" victoria pe prima trecere a celei mai lungi secțiuni cronometrate a zilei, tânărul Solberg nu s-a îngrijorat, rămânând lider cu un avantaj de aproape 7 secunde în fața aceluiași Pajari.
![]() |
J. Huttunen (Škoda Fabia R5) / © Haanuphoto |
Cea de-a doua parte a zilei a decurs însă ceva mai echilibrat, cu aceeași Oliver si Sami împărțindu-și în mod egal victoriile celor 4 probe speciale, în urma cărora, lideri după două zile de concurs rămân Oliver Solberg și Elliott Edmondson (Škoda Fabia RS Rally2) urmați la 13 secunde de Sami Pajari și Enni Mälkönen (Škoda Fabia RS Rally2) respectiv la alte 22,1 secunde de Jari Huttunen și Antti Linnaketo (Škoda Fabia R5) - atât la clasă cât și la WRC2.
"A fost o zi reușită. Pajari a fost foarte rapid și m-a 'vânat' toată ziua. În ceea ce privește evoluția mea, am pilotat cât mai curat, fără riscuri și fără greșeli. Desigur, este loc de mai bine, dar sunt mulțumit cu ce am arătat până acum" - a punctat și Solberg după ultima probă a zilei
De cealaltă parte, în clasamentul WRC2 Challenger, lideri peste noapte rămân aceeași Sami Pajari și Enni Mälkönen, urmați la 51,4 secunde de Lauri Joona și Tuukka Shemeikka (Škoda Fabia Rally2 Evo), a treia poziție fiind ocupată de Georg Linnamäe și James Morgan (Hyundai i20 N Rally2) la o diferență de doar 1,1 secunde de ocupanții poziției secunde. În ceea ce privește însă clasamentul seniorilor, putem spune că misiunea liderilor este doar de a-și proteja poziția. Cel mai bogat om de afaceri polonez - Michał Sołowow secondat de Maciej Baran ocupă prima poziție în ierarhia WRC Masters Cup la bordul noii Škoda Fabia RS Rally2, cei doi fiind urmați la 2m48,0s de seniorul Miguel Zaldivar și José Luis Díaz (Hyundai i20 N Rally2) respectiv la aproape 4 minute de Daniel Alonso Villarón și Alejandro López Fernández din Spania, cu modelul Citroën C3 Rally2.
![]() |
![]() |
S. Pajari (Škoda Fabia RS Rally2) / © Honza Froněk | M. Sołowow (Škoda Fabia RS Rally2) / © Marcin Rybak |
Schimbarea de lider s-a produs pentru scurtă vreme și în clasamentul mașinilor de categorie Rally3, acolo unde, deși s-a impus pe primele două probe speciale, William Creighton a fost nevoit să-i cedeze poziția sa lui Roope Korhonen. Acesta din urmă nu a reușit să-și majoreze avantajul, fapt pentru care a fost surclasat de același Korhonen chiar pe finalul ultimei probe a zilei - "Umeå Sprint 2". Astfel, William Creighton și Liam Regan rămân lideri și după a doua seară, având un avantaj de 2,3 secunde în fața finlandezilor Roope Korhonen și Anssi Viinikka, respectiv de 34,5 secunde în fața campionilor europeni en-titre la ERC4 Junior - Laurent Pellier și Marine Pelamourgues. În același timp, aceștia din urmă ocupă poziția secundă în ierarhia Junior WRC, lideri fiind aceeași irlandezi Creighton și Regan, în timp ce podiumul provizoriu este completat de Grégoire Munster și Louis Lukka.
Clasamentele complete ale fiecărei probe în parte, cât și statistici ample despre evoluția echipajelor pot fi accesate printr-un singur click pe www.ewrc-results.com. De asemenea, dacă doriți să accesați mai multe informații precum numere de înmatriculare, istoria automobilelor de concurs sau unități originale, vă recomandăm să vă creați un cont pe același site și să alegeți unul dintre abonamentele disponibile.
Ziua de sâmbătă îi așteaptă pe participanți cu alte 7 probe speciale, desfășurate identic formatului de vineri, distanța totală a secțiunilor cronometrate fiind de 126,22 km.
Semnat,
Cristian Oltean