La a 15-a organizare, Winter Rally Covasna numără 38 de echipaje

Publicat in: February 2, 2022, Vizualizari: 4
  • De la prima organizare, unde Cătălin Berari și Florin Hangu obțineau victoria absolută, Winter Rally Covasna a ajuns în acest an la ediția cu numărul 15, la startul covăsnean fiind anunțate nu mai puțin de 38 de echipaje, peste jumătate dintre ele fiind dincolo de granițele României
Ioan Mihuț și Sergiu Itu la ediția din 2021

   Raliul din acest an se va întinde pe 144 de km, din care 93,20 de km vor reprezenta distanța totală parcursă de echipaje în regim de concurs. Dacă prima zi de concurs va însuma cei mai mulți km din concurs, adică nu mai puțin de 59,20 de km cronometrați, cea de-a doua zi, duminică, va închide ediția din acest an cu restul de 34 de km cu probe speciale. Pentru o mai bună accesibilitate celor ce doresc să susțină echipajele favorite și nu numai, de pe marginea probelor, vă vom detalia în cele ce urmează programul detaliat al celor 3 zile ale Winter Rally Covasna. 

Startul probei „Halom”

   Deși nu se poate numi zi de concurs în adevăratul sens al cuvântului, ziua de vineri va însemna debutul ediției din acest an, între orele 10:00 și 15:00 fiind programat Shakedown-ul, care va avea loc la ieșire din comuna gazdă, Comandău, pe drumul forestier spre satul Păpăuți. Concursul propriu-zis va începe sâmbătă dimineață cu prima specială "Mica Siriu", echipajele având posibilitatea să parcurgă o primă probă deosebit de îndrăgită, fiind denumită de unele echipaje tradiționale drept proba regină. Cu cei 20,60 de km ai săi, proba ce se va desfășura pe drumul forestier dintre Comandău și Mica Siriu. Startul primei mașini de concurs este programat pentru ora 09:03, startul fiind dat de la ieșire din localitate, în timp ce finișul va fi localizat aproape de ultima intersecție importantă înainte de drumul spre Zăbrătău. Ca zone pentru spectatori, noi recomandăm clasica zonă "Gyula" numită de fanii acestui sport și "S", în timp ce intersecția de la "Y" este un nou loc deosebit, de acolo putând fi urmărite toate cele 4 treceri, asemenea zonei "Gyula". Totuși, pentru cei ce aleg să se poziționeze la "Y", trebuie să aibă în vedere faptul că, locația respectivă va folosi și ca start pe proba "Korpás" ce va măsura exact 9 km, startul primei mașini fiind programat pentru ora 10:16. Secțiunea 1 se va încheia cu o regrupare și vizită în parcul de service din Comandău (localizat lângă școala generală), după care, prima mașină de concurs se va alinia pentru startul de la ora 13:19 pentru speciala "Bețașu", această probă fiind identică cu cea precedentă, finișul fiind imediat după intersecția de la "Y" (spre dreapta). Și dacă tot a fost numită proba regină, ziua de sâmbătă nu se putea încheia altfel decât cu o nouă trecere pe cei 20,60 de km ai specialei "Mica Siriu", însă, echipajele o vor parcurge în sens invers, startul primei mașini fiind pentru ora 14:21. 

Maxime Vilmot și Pierre Goy la ediția din 2021

   A doua și implicit ultima zi de concurs se va concentra pe traseul "Halom", acolo unde, programul ediției din acest an aduce 4 probe speciale, mai scurte decât la ediția precedentă. După cum relatam și în articolul anterior, dacă în anii precedenți, speciala cu start imediat după Cabana Maria, cotea fie la dreapta fie la stânga, la km 9, acum, speciala se va sfârși în zona podului. Startul primei speciale, "Halom 1" este programat pentru ora 08:33, asta însemnând că ultima zi va fi ceva mai matinală atât pentru echipaje cât mai ales pentru spectatori, arbitri, oficiali și oameni din media/presa sportivă. După o regrupare, startul primei mașini pe "Halom Invers 1" este programat pentru ora 09:26, acest lucru însemnând un program foarte bine organizat și desfășurat cât se poate de rapid. Iar dacă am vorbit despre câteva zone pentru spectatori pentru ziua precedentă, ziua de duminică aduce după sine alte câteva locații demn de ocupat pentru o vizualizare impecabilă a raliului. Pentru cei ce doresc să se trezească mai târziu, noi recomandăm zona primelor viraje succesive, aflate la aproximativ 650-700 metri de la start, dar și o zonă cu multă vizibilitate aflată la aproximativ 4,6-4,8 km de la startul probei, practic, linia mediană a specialei. Revenind la program, după o regrupare și vizită în parcul de service asemenea zilei de sâmbătă, echipajele se vor alinia pentru a patra și ultima buclă a raliului, startul primei mașini fiind programat la ora 10:19 pentru "Halom 2", respectiv la ora 11:12 pentru speciala "Halom Invers 2". 

Roți echipate cu pneuri specifice suprafeței de concurs

   Iar dacă am vorbit de distanțe, program, zone pentru spectatori și regrupări, este momentul perfect să aducem în discuție și numele unora din echipajele ce vor fi la startul raliului din acest an, lista de înscrieri numărând până la această oră 38 de echipaje, tradiția păstrându-se asemenea anilor precedenți, iar din totalul înscrierilor, peste jumătate fiind dincolo de granițele țării noastre. Și dacă tot am deschis această paranteză, o vom lărgi puțin și vă spunem că la Winter Rally Covasna 2022 se vor afla 17 echipaje din România, 15 echipaje din Ungaria, 4 din Bulgaria respectiv câte un echipaj din Argentina și Franța. 

Andrei Cașcaval și Dorin Pulpea la ediția din 2021

   Cu siguranță, Argentina și Franța v-au stârnit interesul, însă prezența echipajului argentinian a fost confirmată de Autorally pe canalele de comunicare, fiind vorba despre Paulo Soria, care îl va avea în dreapta sa pe Marcelo Der Ohannesian, copilot cu o vastă experiență în automobilismul sportiv european și mondial. Cei doi vor concura la bordul unui Peugeot 208 R2 aflat în garajul clujenilor de la H Motorsport, în timp ce, echipajul francez, se va afla la volanul unei alte mașini de concurs a clujenilor, mai exact modelul Subaru Impreza WRX STI cu care Simone Tempestini și Sergiu Itu câștigau ediția din 2020 a raliului covăsnean. Însă, la startul din acest an, nu campionii naționali absoluți en-titre se vor afla la bordul modelului japonez, ci, după cum am spus, francezii Philippe Baudiniere și binecunoscutul Maxime Vilmot se vor întrece pe frumoasele speciale din zona Comandău, cel de-al doilea fiind deja un participant tradițional la raliurile din Covasna. Cât despre cele 4 echipaje din Bulgaria, și aici vorbim despre echipaje cu tradiție, întrucât bulgarii se numără printre veteranii acestei competiții. La bordul unor modele de ultimă generație Rally4 se vor afla perechile Georgi Jr. Geradzhiev și Georgi Gadzhev, pe modelul Ford Fiesta, respectiv Nikola Mishev și Angel Bashkehayov, pe modelul Peugeot 208. Obișnuiți să se întreacă mai mult pe asfalt, Georgi Yankov și Cvetan Baldjiev revin pentru a 7-a oară în această formulă pe zăpadă din Covasna, urmând să concureze cu modelul Mitsubishi Lancer Evo IX, în timp ce la volanul unui model identic se va alinia la start un alt echipaj bulgar, Yuliyan Telyiski și Aleksandar Dimitrov. 

Norbert și Francesca Maior la ediția din 2021

   Ungurii nu se dezmint nici în acest an și vin la start într-un număr impresionant de mare. Printre echipajele cu tradiție îi regăsim pe Daniel Fischer cu Zoltán Buna pe modelul Subaru Impreza 555, pe György Kovács împreună cu soția sa Tekeres Laura pe un alt model Subaru Impreza, dar și pe alți piloți precum Tajmel Tibor, Faragó Richárd și Farkas Roland, toți cei trei venind la start cu modele Lada, lor alăturându-se alte 4 echipaje cu modele rusești, ceea ce face ca spectacolul să fie garantat, întrucât simpaticii maghiari vin la Covasna de fiecare dată cu scopul de a se distra în condiții impecabile de raliu pe zăpadă și gheață. De partea noastră, a reprezentaților culorilor roșu, galben și albastru, regăsim din start două echipaje ale DTO Rally Team. În timp ce soții Bogdan și Delia Năstase rămân la modelul Mitsubishi Lancer Evo IX cu care s-au întrecut împotriva adversarilor și în sezonul precedent de CNR Betano, surpriza este oferită de Cristi Dolofan, care trece din nou la volanul modelului Lancer Evo IX, la exact 3 ani de la ultima participare tot la Covasna, urmând a fi secondat de managerul echipei, Traian Pavel. Pe lista de înscrieri regăsim și numele a doi juniori de mare valoare ai automobilismului sportiv din țara noastră, mai exact pe Sebastian Scîrlet, care va fi secondat de Adi Iliescu, respectiv pe Silvan Cimpoeșu, care o va avea în dreapta sa pe debutanta Alexia Denisa Parteni, ambele echipaje urmând să se alinieze la start cu modele identice Dacia Sandero de cupă. Și pentru că voiam să păstrăm pentru final ce era mai bun, campionii naționali en-titre la două roți motrice, Mihai Manole și Marc Banca se mai bucură de modelul Renault Clio R3 înainte de pasul spre noua mașină, aceștia urmând să îi aibă adversari la clasă pe Borbély Károly și Sebastian Itu, cei doi revenind astfel în echipaj la 2 ani de la ultima participare, la același raliu. Totuși, lista combatanților la clasa Rally4 nu se oprește aici în rândul românilor, întrucât la start se vor afla și Mircea cu Cristian Fănățan cu modelul Peugeot 208 Rally4, respectiv Ovidiu Costea cu Mircea Onofrei pe modelul Peugeot 208 R2. 

Mihai Manole și Marc Banca la ediția din 2021

   Totodată, Autorally vă informează în exclusivitate despre restricțiile de circulație publică pe sectoarele de drum unde urmează să se desfășoare Winter Rally Covasna, astfel că:

  - în data de 4 februarie, drumul dintre Comandău și Păpăuți va fi închis circulației publice în intervalul orar 09:00 și 16:00

  - în data de 5 februarie, drumul dintre Comandău - Bețașu - Mica Siriu va fi închis circulației publice în intervalul orar 07:30 și 17:00

  - în data de 6 februarie, drumul dintre Comandău - Halom - Benedek va fi închis circulației publice în intervalul orar 07:00 și 14:00

 

Lista completă de înscrieri poate fi accesată AICI.

Planul orar complet poate fi accesat AICI.

 

Fotografii realizate de Flavius Croitoriu • Rally Art.ro

 

Articol semnat de,

Cristian OLTEAN - jurnalist sportiv autorally.ro

Parteneri:

TFS
PRO-X
TESS
Bergenbier
Lubexpert
Toyota Brasov
Turbocar
Zizin
MTM Techno Group
PrintINK
TELL
Scoala
Cricova
A24
Cyclon
Medecon
Holoss